Julebrød Oppskrift

Nybakt julebrød med brunost på, er som smaken av jul!

Processed with MOLDIV

Denne oppskriften vil gi deg to store nydelige og saftige julebrød.

 


Dette trenger du:

 

 •  Ca 1 kg hvetemel 

 • 6 dl melk

 • 1 egg

 • 100 g smør

 • 1 ts salt

 • 1 pose tørrgjær

 • 2 dl sukker

 • 2 ts kardemomme

 • ca 5 dl rosiner

 • 1-2 poser Sukat

 

 

 


Dette gjør du:

Processed with MOLDIV

Bland først alt det tørre. Deretter varmen du opp melken til den blir lunken. Ha så den lunkne melken og egget oppi det tørre og jobb dette godt inn. Det er en bløt deig, så greit å bruke eltekrok om du har det. Skjær så smøret opp i terninger og tilsett en etter en mens du jobber det godt inn i deigen. Etter deigen er ferdig må den settes til heving i 30 min.

 

Processed with MOLDIV

Deretter tilsetter du rosiner og sukat (jeg bruker ikke sukat i mine brød)og kna det godt inn, så du får fordelt det i hele deigen. Tøm deretter hele deigen ned på benken og del den i to like store deler. Form det slik du ønsker å ha brødene. Deigen er bløt, men ikke klissete. Når du har laget formen du ønsker på brødene oppå ett bakepapir, så må det igjen heve seg store. Nå kan du evt pensle brødene med litt melk, før du til slutt setter brettet nederste i ovnen på 180 grader i ca 30 min. Du ser når brødet har fått en fin farge! 

 

 

Avkjøl på rist og nyt lukten og smaken av jul <3

 

 

 

 

Fløtesaus oppskrift

Det finnes ikke noe bedre enn hjemmelaget fløtesaus.

Processed with MOLDIV

Og det beste er at det er mye lettere å lage enn en vanlig posesaus, da den sjeldent koker i bunn. Ikke minst er den jo MYE bedre.. 

 

 


DETTE TRENGER DU:

 

Fløte

Buljong

Worcester eller Kikkoman

Evt kraft fra kjøtt

Krydder 

 

 

DETTE GJØR DU:
 • Først heller du fløte oppi pannen. Jeg liker å bruke kremfløte og ikke matfløte.

 

 • Så tar du buljong oppi fløten. Siden jeg skulle servere kylling til middag i dag, valgte jeg kyllingbuljong. Deretter lar du det koke opp under omrøring til buljongen er oppløst. 

 

 • Deretter smaksetter du deg frem med Worcester eller Kikkoman. Selv bruker ganske mye, så det er bare til å prøve seg frem.

 

 • Til slutt smaksetter du deg frem med kydder og/eller kjøttkraft. Jeg brukte kjøttsaft fra kylling, løkpulver, sopp-pulver og litt pepper i dag. 

 

 • TIPS: Kok sausen lenge på svak varme. Blir den for tykk, kan du tynne den ut med enten mer fløte eller med melk.

 


Processed with MOLDIV

 

Her i familien er flesteparten sause-mennesker og denne sausen er så god at en nesten kan spise den alene med skje. Så kan ikke si annet enn “kos dere og nyt maten”.

Baconrullet kylling

Dette er vell mer ett middags tips, enn en oppskrift. Men syntes det uansett fortjente en plass på bloggen min.

Processed with MOLDIV

Kjempe god middag som steker seg selv i ovnen, mens du kan lage tilbehør. Forberedelsene er raske og enkle.

 

 

 

SLIK GJØR DU:


 • Sett stekeovnen på 200 grader

 

 • Deretter kjærer du vekk sener, synlige blodårer og klaser med fett på kyllingfilen. Så kjærer du den opp på langs, som ett hotdogs brød. Husk å vaske hendene godt mellom behandling av kyllingkjøttet og alt annet.

 

 • Nå kan du fylle kjøttet med ost (eller noe annet godt). I dag har jeg brukt Tine kremost orginal med urter. Men her er det bare til å bruke fantasien.

 

 • Lukk igjen kjøttet og rull bacon rundt. Går stort sett med to bacon rundt hver filet. Stek de i en langpanne på 200 gr til kjøttet er hvitt

 

 • Du kan evt avslutte med grillfunksjon for å få sprø overflate. Kjøttsaften som renner ut i formen, kan du bruke i saus.


Processed with MOLDIV

 

Deretter er det bare å NYTE..

Hjemmelaget gryterett

Dette er en super middag å lage, om du vil fylle frysen med hjemmelaget middag som både smaker kjempe godt og som er lett å lage.

Denne gangen skal gryten rett i frysen. Derfor har jeg ikke laget noe tilbehør, eller fått tatt noe delikat bilde til bloggen. Skal erstatte bildet når middagen skal opp av frysen og ut på middagsbordet, seinere i uken.

 

 


DETTE TRENGER DU:

 

Kjøttdeig

Løk

Hvitløk

Fløte (evt melk)

Kjøttbuljong

Worchester saus (evt kikoman)

Sopp (evt sopp-krydder)

Erter

Creme Fraiche (Evt rømme)

Paprika

Sellerirot (Jeg hadde ikke det i dag)

Evt Maizena

 

 

 

DETTE GJØR DU:

 

Først steker du kjøttdeigen. I dag steikte jeg to kjøttdeiger jeg hadde liggende som nærmet seg utløpsdato. Så kutter du opp løk i passelige biter som du tar oppi til kjøttdeigen når den er ferdig stekt. Løken skal bare bli gyllen, ikke brun. Kutt deretter opp hvitløk i mindre biter som du tar oppi gryten etter løken har blitt litt gylden. Stek ett par minutter til. Om du ønsker sopp oppi, steker du det samtidig som løken. Jeg hadde ikke sopp i dag.

Processed with MOLDIV

 

Når alt er ferdig steikt, tar du fløte oppi gryten. Vanligvis lager jeg den kun på fløte. Men hadde bare 3 dl liggende i kjøleskapet, så da brukte jeg både fløte og melk. Tilsett så buljong terninger. Jeg brukte 4 stykk, da jeg lagde en stor gryte. (Siden jeg ikke hadde sopp liggende, tok jeg heller en del av sopp pulveret min mor har laget til meg.) La det hele koke en stund før du smaker til med Worchester saus og/eller Kikkoman.

Processed with MOLDIV

 

Salt og pepper er en selvfølge i denne gryten. Men du kan og smake deg til med andre krydder. Paprika synes jeg er veldig godt i denne retten. Vanligvis ville jeg ha steikt den sammen med løken. Men jeg kom ikke på å ha den oppi gryten i starten. Så da kom den oppi nå, istedenfor. Har du Sellerirot er den og fantastisk god oppi denne gryten. Kutt den da opp i terninger og stek den sammen med den steikte kjøttdeigen, før du tar løken oppi. Sellerirot trenger å steike/koke en god stund for å få den gode smaken.

Kast oppi en boks med erter og en boks med Creme Fraiche eller rømme. La det hele koke inn og smak underveis om du skal tilsette mer av noe du alt har hatt oppi.

Processed with MOLDIV

 

 

Til slutt kan du vurdere om du vil tykne den litt med Maizena. Om du kun bruker fløte, er det ofte ikke nødvendig. Men om du har melk, slik jeg hadde i dag. Er det greit å tykne den litt. Husk å bland Maizena i vann før du tilsetter en tynn stråle i gryten mens du rører. Blir fort tykk av varmen.

Processed with MOLDIV

 

Server den gjerne slik den er. Men smaker nok best ved siden av ris og kanskje noe brød til. Veldig grei gryte å legge i frysen og ta opp ved dager du har mindre tid. Varmes da opp på svak varme i en panne med fløte oppi.

Ostekake med gresskar

 

 

DETTE TRENGER DU:

 

Gresskarkmos (del opp gresskarkjøttet, bak det i ovn og finmos det)

200 g Digetive kjeks (eller en annen søt og grov kjeks)

75 g smør

5 styk gelantinplater

400 g kremost naturell

3 dl kremfløtee

1 dl sukker

Processed with MOLDIV

DETTE GJØR DU:

Om du ikke har ferdig mos av gresskar, tar du å deler opp kjøttet og fordeler det utover en form sammen med litt olje over. Stek det i ovnen til det er mykt. Mos det til en fin mos, før du setter den til kjøling.

Smelt smøret.

Knus kjeksen i en food processor (eller for hånd) og bland i smeltet smør.

Trykk blandingen ut i en smurt form og stek bunnen midt i ovnen i 10-15 minutter.

Avkjøl.

 


Legg gelatinplatene i vann, ca 5 minutter.

Visp fløten til krem sammen med sukkeret.

Bland inn kremosten og rør til en glatt krem.

Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i ca ½ dl kokende varmt vann.

Avkjøl litt før du rører oppløsningen inn i kremen.

Til slutt smaker du til med gresskarmos i kaken.

 

Fordel kremen oppå den stekte kjeksbunnen. Sett kaken kjølig i minst 4-5 timer, gjerne natten over.

 


Lag gjerne litt gele som passer i smaken og la væsken avkjøles.

Ha over kaken når kremostfyllet har stivnet. La kaken avkjøles igjen til geléen er stiv.

Pynt med bær eller knust kjeks.

 

Processed with MOLDIV

Dette er en oppskrift jeg har satt sammen selv av grunnoppskrift på ostekake. Så det er bare til å gi en lyd om det er noe som kan forbedre den.

Mac and cheese med pølse

Processed with MOLDIV

 

 

DETTE TRENGER DU:

 

Skinnfrie pølser

Makaroni (ca 6 dl)

Matfløte (ca 2 dl)

Raspet ost (ca 2 dl)

 

 

 

DETTE GJØR DU:

 

Del opp pølsene i skiver og stek dem i 1 ss olje eller smør til de er brune. Kok makaronien etter anvisning på pakken og sil fra kokevannet. Hell matfløte (evt kremfløte) og raspet ost over pastaen og rør det sammen. Ha pølsene oppi og server.

Processed with MOLDIV
Processed with MOLDIV

Her i huset blir barna overlykkelig av å se denne middagen på spisebordet. Det er ikke noe sunt, men du kan servere den med frisk salat til, om du ønsker. Ellers smaker det veldig godt med litt salt og pepper på og evt litt ketchup.

Foccacia – Den beste som finnes

Processed with MOLDIV

Dette er den beste og er nå blitt den eneste oppskriften jeg bruker når jeg skal lage Foccacia brød. Ikke bare er den SYKT god, men den er og veldig enkel å lage. Perfekt for deg som ønsker å lage brød uten å måtte kna og bli full i deig. Har du brødmaskin slik som jeg har, er den enda enklere.

DETTE TRENGER DU:

1 kg pizzamel (dette finner du i vanlig dagligvare)

1 pk tørrgjær

6 dl lunket vann

1 ts salt

1 ts sukker

2 ss olivenolje

1 ts timian

1 ss basilikum

 

 


DU KAN FYLLE DEN MED:

soltørkede tomater

fetaost

olivenolje

friske timiankvister

maldonsalt

oliven

 

 


DETTE GJØR DU:

Bland lett sammen alt det tørre før du tilsetter vann og olje. Bland godt i ca 10 min. Den er veldig flytende, så ikke vær redd for at du har gjort noe feil. La den så heve i 30 min.

Processed with MOLDIV

Smør en langpanne på ca 20X30 cm. (Selv synes jeg det er best å ta stekepapir i bunn. Da får du den lett opp av formen). Hell deigen oppi formen og fordel den utover med hendene smurt i matolje (dermed slipper du at alt henger igjen på hendene). Dytt så ned det du ønsker i deigen og lag små groper over hele brødet.

Processed with MOLDIV

Fordel litt olje utover hele brødet slik at det legger seg litt i alle gropene. Så kan du drysse litt maldonsalt over til slutt.

Processed with MOLDIV

La den så heve i ca 10 min. Settes deretter inn i ovnen på 180 grader (midt i ovnen) og stek den til den er ferdig. Tar ca 25 min i min ovn. Om du ønsker kan du sitte på grill programmet de siste par minuttene.

Nå gjenstår det bare å NYTE..

Processed with MOLDIV