En liten offentlig utblåsning.

Det har tydeligvis blitt en stor “greie” at jeg har prosjekter som ikke er gjort ferdige her hjemme. Ikke skjønner jeg hvorfor det er frustrerende for andre, når det ikke plager oss som bor her en liten brøkdel av en smule engang!

Men når en person til og med klarer å lire ut av seg at hun aldri ville hatt uferdige prosjekter fordi hun har barn som bor oppi det… Vell da blir jeg litt oppgitt over menneskeheten.

Ja vi mangler noen lister rundt om, fronter på ny oppvaskemaskin, foring rundt kjølehjørnet, takpanel på soverommet, vi har nye skap stående på vent til vi skal pusse opp bad nummer to, vi har nye gulvflis på vent til å bytte ut gulvet i gangen, ett skap til spisestuen er ikke satt opp og vi har badekar i hagen som skal bli innebygget bed. So what?

Har malt understellet av bordet hvitt og tenker å beise bordplaten. Men har ingen hast!
Skal sparkle, pusse og make merke i taket etter jeg rev vegg, men ingen hast. Gardiner er på vask, stresser ikke med det.
Må få metallskinne opp på vegg, flytte kontakteen som er bak skapet, henge det opp og få på dører. Stresser ikke med det nå…
Må ansette noen til å lage foringer rundt kjølehjørnet og sette opp fronter på ny oppvaskmaskin. Tar det til høsten..

 

Tror virkelig denne personen at barna mine tar skade av det? Altså… Jeg burde ikke bli sjokkert lengre etter alt jeg har lest, men akkurat dette ble jeg litt irritert over.

Vet du, min sønn elsker hjemmet sitt og er stolt av det. Han har med seg venner hjem og har aldri vært flau over det eller vært brydd over mine uferdige prosjekter. Og badekarene som tydeligvis er så forferdelige.. Vi elsker de og koser oss med å plante jordbær, løk, tomater og salater i de, og bryr oss hundre null over at vi ikke har fått laget rammen rundt de enda.

Hagen min ja… Den er tydeligvis halvferdig etter hva andre mener! Så om mitt nydelige staudebed er halvferdig fordi jeg ikke har fått fylt opp all plassen enda, så får det bare være et halvferdig prosjekt i andres øyne. Jeg storkoser meg med å planlegge og plante litt hvert år og ville ikke ha hatt et ferdig bed der jeg kun må luke og “that’s it”.

For meg er det gøyt med prosjekter og det vil heller aldri bli slutt på prosjekter, og det er akkurat slik jeg vil ha det. Jeg kunne helt klart vært mer strukturert og fått gjort noe helt ferdig før jeg begynner på neste. Men nå er jeg en gang ikke slik og jeg koser meg her hjemme like mye som min mann og barna mine gjør.

Og for å svare på hennes undring om hvorfor Hüseyin og jeg har forskjellige prosjekter, Hüseyin er ikke like interessert i å jobbe med slike ting, som det jeg er. Så han velger selv om han vil være delaktig eller ikke, akkurat slik min sønn gjør. For min sønn elsker campingvognen vår og har fått oppfylt et av hans største ønsker da vi kjøpte den.

Ikke minst elsker han å hjelpe til å jobbe og ordne på rommet som skal bli hans. Han er med på absolutt alt av planleggingen og arbeidet da han skal få et rom han har vært med på å bestemme og bygge. Noe han setter stor pris på.

Lekehuset Hüseyin hentet var min idé etter at han nevnte ønske om å gi et stort lekehus til lillejenta. Det er ikke sikkert han kommer til å bygge det opp igjen, da det ikke er noe han brenner for. Men nå har vi det her og han kan bygge om han ønsker.

Jeg forstår utmerket godt at folk snakker, spekulerer og vrir på alt siden jeg blogger så åpent og ærlig. Men å sitte å sammenligne seg selv med meg og da fremstille meg som en dårlig mor fordi jeg har uferdige prosjekter… Kom ann….

 

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

En dag i mellom alt!

I natt hadde jeg fri fra jobb og fikk derfor sovet uten å måtte tenke på at jeg skulle på jobb neste dag (skal ikke på jobb før i natt). Og bare det å få den lille hvilepausen har gitt meg masse energi til å få unna en del ting jeg har tenkt på lenge.

I går gjorde jeg i tillegg ferdig forarbeidet til renoveringen av campingvognen og i dag dro jeg ut og kjøpte lekter, bjelker og isolering. Valgte å avvente med finerplatene til jeg har tatt opp det jeg nå har fått kjøpt inn, sånn at jeg får litt mer oversikt.

Kjøpte også noe som heter tec7 (trans 7 clear) som jeg skal bruke som lim innvendig for å slippe å skru så mye og for å redusere vekten på vognen. Litt skal selvsagt skrues på plass, men mye skal limes, slik det også var gjort i fabrikkstand.

Ellers har vi grillet, min sønn har hatt venner på besøk, de har badet i bassenget til naboen og vi har fått kost oss masse ute. Hüseyin er nå dratt på skolen og lillejenta og jeg tar oss en liten times tid på puten etter en lang og deilig dag. Senere blir det nok litt hagearbeid og avslapning, før barna skal i seng og jeg skal på nattevakt.

Denne uken har jeg forresten nattevakter hver dag, utenom en. Først to nattevakter, en natt fri og så 4 nattevakter på rad etter det. Deretter kan jeg sove en natt før jeg skal jobbe dagvakter og kveldsvakter i min opprinnelige friuke. Så det er ikke mye tid igjen til å jobbe på campingvognen. Men jeg har bestemt meg for at jeg bare må finne energi til det innimellom vaktene og få gjort ferdig veggen i løpet av denne uken.

Bilder fra Tyrkia. Fine mannen min før han flyttet til Norge.

Ligger ved siden av en sovende frøken lillejente, så får ikke lagt ut bilder av campingvognen. Har heller ikke tatt bilder iløpet av dagen som jeg kan bruke i dette innlegget. Men i morgen skal jeg komme med et innlegg som viser hvor langt jeg er kommet på vognen og hva som er blitt gjort så langt.

 

Nyt dagen ❤️

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Renovere gammel campingvogn

Etter vi kom hjem med campingvognen har jeg jobbet to nattevakter og en senvakt, før jeg i dag skal på nattevakt igjen. Så jeg har ikke hatt fri til å fokusere fullt og helt på renoveringen. Men jeg har likevel fått jobbet med den hver eneste dag og kommet overraskende langt bare på disse tre dagene.

 

Forrige eier viste meg tidligere lekkasjer som var utbedret fra utsiden. Men vognen er over 30 år gammel og sannsynligheten er stor for at det er lekkasjer han ikke vet noe om. Så jeg var ikke overrasket da jeg fant en lekkasje på veggen i rommet som skal bli min sønn sitt soverom.

Jeg åpnet opp og så at treverket var ødelagt og at det hadde utviklet seg sopp. Dermed valgte jeg å rive ut alt, fjerne alt vått, alt ødelagt og bygge det opp igjen fra bunnen av.

(Lekkasjen er kun på den ene siden av veggen, men jeg tar hele veggen for å kunne få fine overganger og finish på veggen.)

Så det jeg har gjort disse tre dagene er å rive, rive og rive…

Min sønn elsker campingvognen og bruker omtrent all fritiden sin der. Når jeg jobber, er han med å hjelper til, og når jeg er inne i huset, sitter han inne i campingvognen og koser seg med dataen sin. Ytterdøren til vognen er åpen og han lukker igjen døren til rommet som vi pusser opp, så han har det helt fint og trygt.

Det er en stor jobb vi har tatt på oss, men samtidig er det utrolig kjekt. Jeg lærer noe nytt hele tiden og jeg får samtidig bruke min gode logiske tankegang på hva som må gjøres og hva som er lurt.

Veggene er egentlig ganske enkelt bygget opp og etter ett kjapp google søk, fant jeg ut at det heller ikke vil bli noe dyrt å bygge opp igjen.

Skallet på vognen gjør jeg ikke noe med fra innsiden, bortsett fra å vaske det godt før jeg bygger veggen opp igjen. Deretter må jeg kjøpe 23×48 lekter, 2 cm isolasjon isopor og 4 mm finerplater. Ingenting av dette er dyrt og det er i utgangspunktet enkelt å sette opp. I tillegg er det et par brede planker som mest sannsynlig er der for å stive av og for å kunne holde veggskapene (som var montert på den øverste) oppe.

Når jeg bygger det opp igjen, kommer vi til å forandre totalt på rommet hans. Veggskapene skal ikke opp igjen på veggen og han skal heller ikke ha sofa og bord som kan omgjøres til seng. Han ønsker å ha en fast seng og tomme vegger, noe som også sparer inn litt vekt på vognen.

Men siden jeg er usikker på om veggskapene var med på å stabilisere vognen slik at den er hard og stabil, tenker jeg å legge inn ekstra lekter selv om det øker vekten litt opp igjen. Jeg vil nemlig ikke risikere at vognen blir “myk”!

I tillegg tenker jeg at jeg må reduserer vekten bak, når jeg nå reduserer vekten foran. For ellers kan den bli baktung og bli vanskelig å ha med å gjøre under kjøring. Så må nok gjøre mer enn bare enkel oppussing over hele vognen.

Men jeg stor koser meg med det og nyter fremgangen og det å planlegge hvordan det skal gjøres. Det er noe helt annet enn å pusse opp et hus, og det gjør det hele veldig spennende.

Nå fokuserer vi på min sønn sitt rom og skal gjøre det helt ferdig før vi går videre på neste. På den måten kan vi reise på tur om vi ikke er helt ferdig, og fortsette videre når vi kommer hjem.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

 

Spørsmål og svar

I dag tenkte jeg å svare på et par spørsmål jeg har fått både på blogg, Instagram og på snapchat. Spesielt siden en del av spørsmålene har en tendens til å gå igjen!

 

Har du sertifikat klasse BE siden du har kjøpt campingvogn?

(hentet fra NAF. trykk her for å lese) Det finnes et unntak for å trekke tyngre hengere med førerkort for vanlig bil: Etter den såkalte «campingvogn-regelen» kan man med førerkortklasse B trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, hvis bilen pluss tilhengerens tillatte totalvekt ikke overstiger 3500 kg.

 

Lurer på om du har sjekket at bilen din faktisk har lov å dra den campingvognen du har kjøpt?

Ja, selvsagt har jeg på forkant sjekket opp i det. Etter campingvogn regelen som står over her, har jeg lov å trekke 3500 kg totalvekt tilsammen med bil og henger. I vognkortet står det at bilen kun kan trekke 1300 kg når vognen har bremser (lavere uten). Så med tanke på bilen sin vekt kan jeg kun trekke 1155 kilo. Campingvognen jeg har kjøpt har 1000 kilo som totalvekt, så det er helt innenfor.

Tips fra meg: last ned appen «bil og henger» for å være helt sikker på om du kan dra den hengeren eller campingvognen du vurderer.

 

Ikke for å virke negativ, men pusser ikke du opp inne? Er du ferdig med det? Du har mange jern i ilden. Ikke alt du trenger å dele, for tro meg, det blir snakket om på diverse forum.

Hehe, jeg deler det jeg føler for å dele og om noen ønsker å bruke dagen, kvelden eller natten sin på å snakke om meg og det jeg deler på diverse forum, så får de bare gjøre det. Har fremdeles oppussing prosjekter inne, men det er på vent til høsten og vinteren når det ikke er like kjekt å være ute lengre. Om våren og sommeren liker jeg å bruke tiden i hagen og nå selvsagt på campingvognen.

 

Sikker på det ikke het Songe? Utenfor Tvedestrand? ☺️

Hahaha, jo du har helt rett. Fikk det for meg det het Sogne, men ser nå at det het Songe slik du skriver. Tusen takk.

Jeg klarer ikke å forstå hvordan du har rå til å bruke 18 000 kr på campingvogn når dere lever på kun en inntekt. Og i tidligere innlegg skrev at du ikke hadde rå til blomsterpotte etc. Bilen måtte repareres osv.Hva er oppskriften? Tjener du mye på denne bloggen? Eller nettbutikken? Har du arvet?eller vunnet på tipping? Fint om du kan komme med noen gode sparetips eventuelt.

Ingen rik onkel eller lotto gevinst her, haha. Men helt siden mammapermisjonen min var over har jeg hatt høyt fokus på å jobbe mest mulig for å få opp lønningen. Så jeg jobber både dag, kveld og natt på to forskjellige arbeidsplasser. Derfor er lønnen min veldig god nå og jeg har råd til mer.

Nettbutikken sin inntekt går til innkjøp av nye varer for å øke varelageret. Blogg tjener jeg noen tusenlapper i måneden på, så det hjelper jo også såklart på.

Men jeg prioriterer hele tiden hva jeg skal bruke pengene på. Så om jeg kan ordne gratis blomsterbed i stede for å kjøpe blomsterkasse, så gjør jeg det. Så ja, jeg har ikke råd til blomsterkasser akkurat nå, da pengene går til noe annet.

Sparetipsene mine er å handle gratis og billig, prioritere det som er viktig og vurdere det utifra deg og din familie, ikke hva alle andre måtte mene.

Bilen min har fått time og skal inn på både kontroll, reprasjon og få seg splitta nye sommerdekk snart.

 

Tror du virkelig ikke at en så gammel campingvogn har fuktskader? Tror du har kjøpt deg problemer.

Velger å sitere meg selv fra dette blogginnlegget (trykk HER) «Så jeg tenker at sannsynligheten for fukt er svært stor, og da er jeg selvsagt bekymret for sopp og råte. Men vurderer å prøve å tette med butyl, vaske godt innvendig og håpe at strukturen ikke er ødelagt eller at det er andre store skader.»

Så jeg sitter absolutt ikke med store tomme øyne og tror på julenissen. Men jeg håper så klart at det ikke er de største skadene og at jeg fint vil klare å ordne det helt selv.

 

Hvordan kan du skrive om dårlig råd og så neste øyeblikk kjøpe campingvogn til 18 000?

Går utifra at du tenker på dette innlegget HER!? Jeg skrev ikke at jeg ikke hadde penger, men jeg skrev at jeg stresser med hvordan jeg skal fordele pengene.

Jeg har ikke råd til alt på en gang, så jeg må velge ut noe og sette andre ting på vent. Men før jeg får oversikt og kontroll føles det ofte både skummelt og voldsomt ut, og jeg kan noen ganger kjenne på en voldsom stressfølelse. Men så tar jeg tak og stort sett så løser det seg fint og jeg får prioritert det som er rett for meg og mine.

Nå fokuserer jeg på å jobbe mye sånn at jeg får nok penger til alt jeg ønsker å prioritere denne sommeren, og der er jeg godt igang.

Ikke sikkert mine prioriteringer er det samme som andres, men det er dette som er rett for oss.

Lurer på om Hüseyin har førerkort? Om han muligens må få den gjort om til norsk eller ta den helt om?

Han har ikke sertifikatet og vil ikke ta det før han selv kan betale for det. Har sett at noen mener at jeg skal spandere det på han og det helst i går. Men jeg synes at han skal jobbe for det selv og at han frem til da kan ta buss og bybanen som veldig mange andre nordmenn som ikke har sertifikatet.

 

Det var det jeg rakk å svare på før jeg nå må løpe på kveldsvakt. Om det er noe mer dere lurer på, er det bare å spørre.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Innlegget dere har venter på:

Da var jeg endelig på plass i sofaen og med tid til å oppdatere dere på hva vi valgte å gjøre og hvor langt vi reiste.

Det har nemlig gått litt i ett og jeg har ikke hatt tid til å slappe av, eller sove for den sak skyld. Men nok om det, er ikke der fokuset mitt ligger nå. For jeg er veldig glad, veldig spent og ikke minst veldig ivrig etter å fortelle dere alt!

Rett etter dagvakten min på tirsdag, dro jeg hjem for å hente Hüseyin og lillejenta. Han hadde på forhånd pakket for to til tre dager, slik at vi var klar til å reise med det samme jeg kom. Deretter startet vi turen for å se på campingvognen.

 

 

Turen gikk fra Fana i Bergen og hele veien til Sogne som ligger ca 8 timer sør fra Bergen. Veien jeg valgte å kjøre var: Først grimesvingene til Trengereid deretter oppover hardangerveien i Samnanger. Fulgte den veien helt til fergen som vi tok over til Jondal og deretter kjørte vi over fjellet, før vi kom ned på andre siden av landet. Sogne (ikke Søgne) ligger på tvers av landet hvor vi bor og er ikke så langt ifra Kristiansand.

Det var en helt fantastisk tur og siden vi startet så seint på dag sov lillejenta mesteparten av turen. Hüseyin fikk sett masse vakker norsk natur og fikk blant annet kommet tett på to hjort som hoppet ut i veien foran bilen da det begynte å skumre. Jeg var forberedt og fikk stoppet i godt tid, slik at vi kunne nyte synet før vi kjørte videre.

Vi kom frem rett over midnatt og måtte se over vognen i mørket med lommelykt.

Campingvognen stod til forventningene så vi valgte å kjøpe den og ta den med hjem. Det er en gammel campingvogn fra 1989, men hvor alt fungerer som det skal. Det er heller ingen lukt som indikerte på sopp eller råte. På finn.no lå den ute til 24 000, men jeg kjøpte den for 18 000 og er fornøyd med det (nå som det er corona er prisene steget og interessen er stor).

Vi sov i campingvognen den natten og utenfor regnet det tungt på vognen. Lå lenge å så meg rundt for å se om jeg så noen våte områder i taket, men sovnet til slutt uten å finne noe. Sliten etter jobb og deretter 8 timer bak rattet.

Neste dag begynte vi hjemturen og kjørte fra regn og mørke skyer på sørlandet til sol og blå himmel på fjellet. I starten var det uvant å kjøre med campingvogn bakpå bilen, men jeg kom raskt inni det. Du kan si den sånn at jeg i starten omtrent satt inni rattet og hadde full konsentrasjon på alt som skjedde i trafikken. Men etterhvert slappet jeg mer av og følte hengeren ble en del av meg, på lik linje som jeg føler med bilen.

 

En liten matpakke pause på fjellet da solen kom frem.
Her var vi i Jondal og ventet på fergen.

Min svarte caddy og campingvognen bakpå

Gleder meg sykt til den er ferdig oppusset.

 

Hadde en god plassering i veien både med tanke på motgående trafikk og på hva som befant seg utenfor veien. Men vognen er ikke så mye breiere enn bilen min og jeg er godt vant til å kjøre på trange veier. Så vi hadde ingen problemer når vi traff på tunge kjøretøy på trange veier, hvor fjellet lener seg over veibanen. Kjørte gjevnt, trygt og hadde full kontroll hele veien hjem.

Kjente det litt i magen når det var tid for å fylle diesel og på områder hvor jeg måtte rygge. Men det gikk mye bedre enn forventet, så selv om jeg helt klart trenger mer øvelse, er jeg utrolig stolt av meg selv.

8 timer senere slapp jeg av Hüseyin i Bergen klokken 17:00 og kjørte lillejenta og meg selv hjem for å gjøre henne klar for natten og få unna litt gjøremål. Hüseyin kom deretter hjem fra skolen i det jeg skulle dra på jobb, som fører oss til i dag, hvor jeg har fått sovet litt, begynt på campingvognen og hvor jeg nå skriver til dere.

Skal på nattevakt igjen om ikke så lenge og deretter sove litt i morgen, før det er kveldsvakt. Det går med andre ord veldig I ett for tiden, men planlegger å både få jobbet med huset og campingvognen nå fremover mot sommeren.

Glemte å ta bilder av vognen før jeg begynte å rive i dag. Men her er bilder som er tatt av forrige eier:

Bildene er små og ganske uklare, men det gir dere nå et inntrykk av hvordan den ser ut på innsiden.

Det er et eget rom på fremsiden som kan lukkes med skyvedør. Dette rommet blir min sønn sitt rom og skal omgjøres til fast seng. Deretter er det et bad med vask og dusj, men ingen do. Her skal jeg kjøpe et enkelt, men helt supert bærbart do på biltema å sette inn. Videre er det et kjøkken hvor alt fungerer og til slutt stuen som kan gjøres om til dobbeltseng, hvor Hüseyin, lillejenta og jeg skal sove.

Hadde i utgangspunktet kun tenkt å ta en lett oppussing, men ser nå at jeg kommer til å gå litt dypere enn som så. Hele prosjektet er mitt da Hüseyin ikke ønsker å ha det ansvaret. Han vil komme til å hjelpe til, men vil fokusere mest på huset mens jeg har hovedansvaret for campingvognen. Vil komme til å ta dere med på alt jeg gjør og dele både oppturer og nedturer i oppussingen.

Gleder meg ❤️

Og heeeeeelt til slutt velger jeg å dele et bilde av kaken min, da jeg tross alt fylte år i går. Hipp, hipp hurra for meg 🤩

 

-Mette

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

 

Tatt en avgjørelse.

Veldig takknemlig for alle gode tips og råd jeg fikk rundt min avgjørelse om å kjøpe en gammel campingvogn eller å finne på noe annet. Har tenkt mye, veid for og imot, før jeg nå endelig har tatt en avgjørelse.

Det var absolutt ikke en lett avgjørelse å ta, da jeg har tenkt på verst tenkelige scenarioer om jeg velger å kjøpe og på hva vi kan gå glipp av om jeg ikke kjøper. Men til slutt valgte jeg å ta sjansen og prøve det ut nå som jeg har fått prutet en dyr vogn ned til en veldig god pris.

Den jeg så på først er for lengst solgt da jeg brukte for lang tid på å bestemme meg. Men jeg fant til slutt denne vognen som er fra 1989 (veteran campingvogn) og som ser veldig bra ut og hvor alt forhåpentligvis virker (eier sier alt fungerer som det skal).

Jeg spurte om lukt, synlig sopp, råte og fukt. Om vann, kokeplater, kjøleskap, dusj, wc, det elektriske, bremser, blinklys, støtdempere, dekk og bremser.

Godt mulig jeg har glemt å spørre om noe, men tror jeg har fått med det viktigste og er godt fornøyd med svarene jeg fikk av selger.

I dag, etter jobb, skal vi kaste oss rundt og kjøre i noen timer for å se den med egne øyne og avgjøre om vi virkelig ønsker å kjøpe denne vognen og ta den med oss hjem igjen. Velger vi å gå for den, tar vi en overnatting på vei hjem før vi neste dag har både kveldsskolen til Hüseyin og min nattevakt. Mulig vi da tar enda en natt i vognen før vi drar hjem, men det ser vi litt ann når det nærmer seg.

Håper virkelig den er like bra som vi har blitt fortalt og sett på bilder. Det er helt klart en veldig gammel vogn, så vi forventer ikke det aller store. Men jeg gleder meg veldig til å dele bilder med dere om vi kjøper den, da den ser ut til å være en veldig flott vogn til tross for alderen.

Vi har en lang vei å kjøre i dag og kommer ikke frem før i kveld. Men vi ser på det som en liten miniferie og gleder oss veldig til turen og alt vi får sett utenfor bilvinduene.

I morgen skal jeg fortelle dere om vi tok den med oss, dele bilder fra turen og ikke minst bilder fra campingvognen. Jeg har forresten bursdag i morgen, så håper dagen uansett blir fin.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

«hun er galen», men ikke første gangen jeg er det.

Som dere vet så vurderer jeg sterk å kjøpe en gammel sjarmerende campingvogn, da det er noe jeg har ønsket å gjøre i mange år. Faktisk så er det min sønn og min sin aller største drøm etter vi solgte båten. Og det er den båten jeg nå skal fortelle om.

Mine foreldre hadde en stor båt i en periode da jeg var liten og jeg elsket lydene av klirring fra kjøkkenet om morgenen, samtidig som måkene ropte og bølgene skvulpet. Så da jeg ble eldre var det å eie båt en stor drøm, og er det enda.

Det å tussle ned til sjøen, ta på flytevestene, ta med fiskestang og krype ombord i en båt hvor sengene står ferdig oppredd og hvor maten er på forhånd plassert i kjøleskapet. Se barna legge på plass tingene sine på sitt rom og i sin seng, smile forventningsfullt mot meg mens jeg vrir tenningen og kjører utover mens fuglene skriker sine sommerskrik rundt oss..

Det finnes ikke noe mer magisk enn det og det finnes ikke noe mer sommer for meg, enn sjølivet.

Så en dag bestemte jeg meg for å gå «all inn» og kastet meg inn i et nettkurs for å ta båtlappen. Så hver kveld etter jobb satt jeg meg ned og leste på nettkurset og tok jevnlig tester for å se hvordan jeg lå ann. Da jeg følte det satt, dro jeg inn til byen og tok teori prøven. Jeg bestod og fikk båtlappen i posten noen dager etterpå.

Husker jeg var stolt av meg selv og at jeg først da fortalte andre hva jeg hadde oppnådd og hva planen videre var. For nå skulle jeg kjøpe meg en båt! Ikke bare en liten motorbåt, men en stor båt med soverom, bad, kjøkken og stue, og med den båten skulle barna og jeg dra på sommerferie.

Jeg gjorde som jeg sa og kjøpte meg en Nidelv 26 fot og dro langt avgårde for å hente den hjem. Om jeg ikke husker feil, kostet den rundt 160 000 kroner og var en del år gammel. Hadde aldri kjørt noe større en en liten jolle før, og selv det hadde jeg gjort svært lite. Så dette var jeg helt og holdent helt nybegynner på.

Min bror ble med på bilturen og kjørte båten hjem, mens jeg kjørte bilen hjem. Deretter skulle jeg egentlig få opplæring av familie til hvordan kjøre en slik stor båt i praksis og ikke kun ha teorien. Men siden jeg ikke klarte å vente på det, “hoppet jeg bare i det”!

Det gikk over all forventning og vi (meg og barna) kom oss ut på sjøen, la til på kai ved butikken, kjøpte is og kjørte hjem igjen. Eneste utfordringen var å legge til kai hjemme, da det er så grunnt at det kun er én sjanse for å legge til, før en må raskt rygge og prøve på nytt. For meg ble akkurat dette en stressfaktor, da jeg var så redd for å kjøre på grunn og ødelegge skroget.

Derfor ble ikke båten like mye brukt som jeg hadde håpet, men for hver gang vi var på tur følte jeg meg tryggere og det gikk bedre. Min datter måtte være med på båten hver eneste gang da jeg følte jeg ikke hadde sjans til å kjøre båten mot land, slå av motoren, løpe frem på bauen og hoppe i land. Det var så grunt og tiden var så knapp at om jeg feilberegnet det ville jeg ha kjørt på grunnen. Så jeg styrte og hun stod klar på bauen med tauet for å hoppe i land.

Uansett, vi storkoste oss med båten og jeg var utrolig glad i den. Husker jeg stoppet opp og så ned på den hver gang jeg kom hjem fra jobb. Den lå så fredfullt og ventet på meg..

Sommerferien var fantastisk og vi var på ferie med båten i en uke. Vi var i Austevoll og hadde strålende sommervær. Jeg var alene med barna og jeg var da som nå, også huseier og bileier med kun én inntekt. Men det gikk kjempe fint og vi fikk masse fantastiske minner.

Dessverre solgte jeg den da vinterlagringen ikke ble som jeg først trodde, og jeg solgte den med tap. Men jeg angrer ikke ETT LITE SEKUND på at jeg tok sjansen og tok både båtlappen og kjøpte båt den sommeren.

Det var bare helt fantastisk, og spesielt min sønn og jeg drømmer tilbake til lydene, luktene og følelsen av å ha en liten hytte nede på sjøen. Så vi håper vi en dag vil slå til med å kjøpe båt igjen, da det var noe av det mest fantastiske vi har gjort sammen som familie.

Men før vi skulle ha kjøpt båt, er altså drømmen å ha en bobil, noe vi ikke har råd til nå og noe vi ikke vil ha råd til på en lang tid. Derfor er en campingvogn et godt plaster på såret og noe vi virkelig ønsker å prøve.

Noen ganger må en bare ta sjanser, leve litt i nuet og bare nyte den gaven vi har fått – nemlig livet!

Så mitt råd er å prioritere og fokusere på det viktigste, som i mitt tilfelle er de jeg har rundt meg, huset, jobben og bilen. Deretter la deg selv og dine leve, oppleve, nyte og ikke minst skape masse fantastiske minner.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Risikabelt men spennende.

Jeg er ingen erfaren campingvogn entusiast og har faktisk aldri overnattet i verken bobil eller campingvogn. Så det høres jo helt banalt ut at jeg da med sikkerhet kan si at dette er midt i blinken for meg og mine.

Men vi har en stor bil som vi kan ta ut setene på og ha plass til en dobbelt madrass bak. Noe vi har gjort flere ganger både i hverdagen og på ferier. Bilen vår er forøvrig en volkswagen caddy maxi som jeg kjøpte helt ny i 2011, så den begynner å bli gammel.

Min sønn elsket det fra første tur og kommer alltid med forslaget om tur når vi vurderer å finne på noe. Vi trenger ikke å reise så langt og vi trenger ikke å finne på noe for at han skal kose seg. Det holder i massevis at vi kjører litt unna hjemmet, finner noe fin natur, har med litt snacks og lager mat i det fri. Da koser vi oss skikkelig med å både prate sammen, se filmer på mobil og går turer i området rundt bilen.

Selv liker jeg friheten, det å få litt “stue”forandring, nyte naturen, lage mat og se hvor lykkelig de rundt meg blir.

Nå er familien vår blitt større og jeg har fått både ektemann og en liten datter. Så det er ikke kun hva jeg og min sønn trives med som avgjør hva vi skal gjøre lengre. Men til min store glede likte også Hüseyin å dra på tur med bilen vår, selv om han syntes det var litt vell trangt for oss alle tre om natten (jeg var da høygravid med datteren vår i tillegg).

Så jeg føler meg ganske så sikker på at dette passer for oss alle sammen og jeg foreslo derfor ferie med campingbil denne sommeren. Alle var veldig positiv til forslaget og vi bestemte oss for å slå til på en annonse vi fant om leie av bobil. Men nå ser jeg at det blir trangt økonomisk, da det (som vanlig) dukket opp en del uforutsigbare utgifter. – fy jeg er lei av at det i de siste årene skal være så mye, men sånn er det bare!

Så nå lurer jeg på å kjøpe en gammel campingvogn omtrent på min egen alder istedenfor (gosh!!) og pusse den opp litt etter litt utover dette året og neste.

Men som sagt, jeg har null erfaring og vet egentlig ikke hva jeg går til eller om det er verdt det. Vet bare at jeg uansett vil spare penger med å dra på tur med en eldre kjøpt vogn enn å leie den nye bobilen vi planlagte.

Hüseyin er positiv til tanken og mener vi skal få gjort den både fin og kunne tette mulige lekkasjer. Så jeg er veldig fristet til å brenne en 10 000 kroner på det og sette igang med å forandre litt på ferie planene våre. Tenker vel egentlig at om vi ikke får ordnet den slik vi ønsker og må selge den videre, vil selve ferien uansett bli billigere og vi spare penger! Og det selv om vi selger med stort tap.

Jeg vet at det i år, som i fjor er selgers marked på grunn av Corona, og at vi ville fått det billigere eller mer for pengene om vi ventet til at utlandet åpnes opp igjen for turister. Men vi er gira på dette i år og det brenner i fingrene mine her jeg sitter.

Her er noen bilder fra en gammel campingvogn som er pusset opp (link til nettsiden finner du HER).

Før

Etter

Flere bilder etter oppussing

Campingvognen jeg har sett på og vurderer er gammel, slitt og uten tilstandsrapport. Den er skiltet og lovlig å kjøre med, forrige eier var på tur med den i fjor. De bruker kun strøm og ikke gass ettersom den er så gammel. Vanntank er tatt bort og dekkene ble byttet i 2018. De forteller at det har vært fuktskader i den før og at det da ble utbedret, og at den per dags dato ser ganske bra tørr ut for alderen.

Så jeg tenker at sannsynligheten for fukt er svært stor, og da er jeg selvsagt bekymret for sopp og råte. Men vurderer å prøve å tette med butyl, vaske godt innvendig og håpe at strukturen ikke er ødelagt eller at det er andre store skader.

Noen som har noe erfaring, råd eller advarsler til meg?

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Slik får du gratis bærbusker. (Stikling og avlegger – forklaring)

Jeg har aldri hatt noen bærbusker på tomten min. Men det har alltid vært mange store, gamle og flotte busker på nabo tomten som min bestefar eier.

Der har jeg kunne gått på bærslang når jeg har måtte ønske, da min bestefar aldri klarer å spise opp alle bærene selv. Det er både risp, solbær, bringebær og stikkelsbær og alle får godt med avling hvert eneste år.

Men nå som Hüseyin har flyttet inn til oss og siden han ønsker å ha mer spiselige vekster i hagen, bestemte vi oss for å få inn bærbusker i vår egen hage. Det eneste var at vi ikke ville bruke penger på å kjøpe og valgte derfor å ta både stiklinger og avlegger fra plantene til min bestefar.

 

SLIK GJØR DU DET:

 

Stiklinger

Ved å ta en stikling av en plante lager du egentlig en nøyaktig kopi av planten du tar stiklingen av. Altså en klon av morplanten.

 

Stiklinger i vann:

Det er flere måter å ta stiklinger fra bærbusker på, men dette er den metoden jeg liker best.

 • Først må jeg finne en bærbusk (helst på våren før den begynner å blomstre) og kutte av en av de nyeste skuddene. Nye skudd finner du ofte på toppen av planten.
 • Så tar jeg av alle bladene (+blomster, om den blomstrer) langs stilken og reduserer bladene i topp til at det blir ca 2 blader igjen.
 • Deretter setter jeg de i lunket vann i et gjennomsiktig glass og plasserer det i vinduet inne hvor det ikke er direkte sol.
 • Og så er det bare til å følge med mens det utvikler seg røtter fra der bladene ble plukket. (det kan ta et par uker)
 • Når røttene er lange nok kan jeg plante stiklingene i næringsrik jord enten i bakken eller i en stor potte. Og dermed har jeg fått helt nye bærbusker som er nøyaktig kopi av moderplanten uten å bruke en krone.

 

Stiklinger i jord:

 • Følg punktene over, men istedet for å sette de i vann, skal du nå sette de i jord.
 • Fyll en litt dyp potte med fuktig jord og stikk stiklingene i jorden. Stikk de så dypt som du får de, slik at det kun er toppen som stikker opp av jorden. Er den for lang, kutter du den kortere.
 • Pakk deretter potten inn i en plastpose slik at den holder på fuktigheten uten å bli for varm eller tørr.
 • Plasser potten et sted hvor de både får lys og skygge. De kan stå ute om det ikke er frost.
 • Plukk av blomster om det dukker opp, da det vil stjele energi fra røttene som må bli større.
 • Etter ca 3 måneder vil planten være klar for å plantes ned i bakken eller i større potte.

 

 

Avleggere

Avleggere er morplanten sine egenproduserte “babyer” som ikke er en tro kopi, men som ligner på morplanten sin.

 

Ferdige avleggere:

På gamle store planter kan du finne ferdige Avleggere rundt roten på bakken. Alt du trenger å gjøre er å sette deg på huk og finne ut om noen av grenene ligger litt under jorden.

For da kan du grave frem punktet under jorden og se at det har utviklet seg røtter og så kutte den av fra morplanten slik at du får en helt egen plante med ferdig rot.

 

Knip av eventuelle blomster og reduser bladene på stilkene av planten. Er det mye grener og liten rot, kutter du bort noen av grenene. Toppen av planten må nemlig ikke være større en roten, da den trenger å bruke energien på å utvikle røtter og ikke på å vokse eller produsere blader og blomster.

 

Lage avleggere:

Om planten ikke har laget egne avlegger selv kan du hjelpe den å lage nye planter, slik at du kan få ny plante til året etterpå.

 • Da legger du en gren ned på bakken og legger jord over deler av grenen, slik at det kan bli røtter der til neste år.
 • Legg eventuelt en stein over jorden for å være sikker på at den holder seg i ro.

 

Det var mine tips for å få tak i en eller flere bærbusker HELT GRATIS. Spør gjerne om det er noe du lurer på.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

 

 

 

 

Er det jeg eller Hüseyin som er et dårlig menneske?

God morgen dere.

I går var en voldsom dag her på bloggen min og det ble lagt ut hele tre innlegg, som fikk mye oppmerksomhet. Spesielt det som ble skrevet av Hüseyin (trykk her for å lese)

Han hadde ikke tenkt å skrive gjesteinnlegg enda og jeg hadde heller ikke tenkt å ha så mange innlegg på samme dag, men vi kjente på at det var nok beskyldninger om at jeg var egoistisk (noe jeg ikke er).

Kritikerne mine har kommet med beskyldninger før, I tillegg til mye annet stygt. Men denne gangen ble det så mye og så voldsomt at Hüseyin valgte å si ifra. Noe jeg er utrolig takknemlig for, da det begynte å kjentes litt tungt.

Og det deilige var at med det samme hans innlegg ble publisert, så kjente jeg meg ti kilo lettere og smilet var større enn på lenge. Det føltes bare så utrolig godt ut å bli beskyttet og tatt vare på, på en slik måte han gjorde og at det ble gjort i “bloggverden” og ikke bare utenfor blogg.

Han har reagert tidligere også, men da har jeg beroliget ha med at det går bra og at det bare vil bli verre om han skriver noe. Men denne gangen føltes det veldig rett og ikke minst veldig godt at han hevet stemmen ovenfor de som alltid skal fremstille meg, han eller ekteskapet vårt som noe helt forferdelig.

Det med hans kultur, religion og hvordan han velger å leve er tydeligvis noe som kan være provoserende og skape mange spekulasjoner, meninger og synsinger, og det synes jeg er utrolig trist. Spesielt når det blir skrevet negativt om han og hans intensjon.

I tillegg synes jeg det er dumt at det også skal fremstilles som om jeg bestemmer, styrer og kontrollerer han, når han er en voksen mann som fint klarer å ta egne avgjørelser, ha egne meninger og si ifra om han er uenig eller enig. Og det helt uten baktanker!

Det som har overrasket meg etter jeg traff Hüseyin og skrev om forholdet vårt, er at det er flere som er gift med tyrkere, bor i Tyrkia eller er tyrkisk som er verre på å dømme enn andre. Jeg trodde helt ærlig at det var de som skulle vise mer forståelse og være mer forsiktig med å øke fordommene mange norske har av tyrkere.

For i disse kritikerne sine tanker er enten jeg kontrollerende og han underdanig, eller så spiller han skuespill og dra fra meg etter tre år når han kan få varig opphold. Med andre ord er enten jeg et forferdelig menneske eller så er han et forferdelig menneske!

Nesten så en skulle tro at de har sett alt for mye på eventyr og tegnefilmer hvor det alltid er en skurk og en uskyldig person. Og så veksler de på hvem som er hvem, haha.

Men sannheten er at vi er to helt normale mennesker som gjør så godt som vi kan for å skape oss et liv sammen hvor vi begge (alle) er lykkelige og hvor vi sammen finner en måte vi ønsker å leve på. Det er ikke noe mer eller mindre enn det!

Jeg la i går ut en liten filmsnutt på snapchaten min hvor Hüseyin forklarte litt mer rundt hans blogginnlegg. Det gikk ut på at da han var liten og alle søsknene bodde hjemme, så hadde de ikke mye penger til overs og det ble derfor ikke kjøpt gaver eller god mat på merkedager.

Men da de eldste brødrene begynte å jobbe og var vekke store deler av året, så var disse merkedagene utrolig viktig for Hüseyin. Da kom nemlig alle brødrene hjem og de hadde alltid med seg en liten gave eller litt penger slik at han og de andre yngste kunne kjøpe seg noe snop.

Noen ganger lagde søstrene kake eller noe annet godt også.

Når Hüseyin, hans tvillingbror og lillesøster ble eldre, fikk de ikke lengre gaver eller penger, da de nå var store nok til å reise ut å jobbe selv. Etter det har han ikke feiret disse merkedagene noe særlig mer enn å hilse på familie og naboer hvor de kysser hånden og ønsker hverandre lykke på dagen.

Så det han mente i sitt innlegg om Ramadan (som du kan lese her) er at han har fantastiske minner fra denne tiden, noe som betyr utrolig mye for han. Men at han ikke har feiret på mange år.

Nå som han har flyttet til Norge har han ikke hatt fokus på disse merkedagene eller tyrkisk mat. Han er mye mer interessert i å lære om landet han skal bo i og prøve å finne sin plass i hans nye hverdag. Han vil smake maten vi spiser, se på tv kanalene vi ser på, snakke språket vårt, bli kjent med årstidene, gå på skole, bli kjent med nye mennesker, ta utdannelse, få seg jobb, være ektemann, stepappa og ikke minst pappa.

Senere når lillejenta er større, når han er blitt mer kjent med den norske kulturen og med landet, så vil han kanskje føle behov for å finne frem igjen noe av det tyrkiske som mat, merkedager og slike ting. Men det må da være opp til han å avgjøre når og om det skal skje!?

Ingen fremmede eller meg som kone har rett på å prøve å bestemme hva og hvordan han skal gjøre ting og hvordan han velger å leve livet sitt. Det viktigste (iallefall for meg) er at han er lykkelig og at vi har det godt sammen som familie.

 

Nb. Senere i dag kommer et innlegg på hvordan du kan skaffe deg gratis bærbusker både til hage eller potter ❤️

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER