Jeg tapte..

Klokken er litt over ni og jeg ligger fremdeles i sengen. Lillejenta og min mann stod opp for to timer siden, og jeg fikk muligheten til å sove ut selv om jeg har fri. Mmmmm…. Deilig!

Det er ikke mye fridager jeg har nå, så jeg setter pris på at jeg får muligheten til å nullstille meg litt og gjøre kroppen klar for mer jobbing fremover.

Rart med det, men jeg er egentlig blitt så vant til å jobbe mye, at det ikke føles stressende eller slitsomt ut lengre. Men det er veldig vanskelig å være så mye borte fra barna, og det er vel den eneste grunnen til at jeg ønsker å jobbe mindre etter sommerferien.

Det regner utenfor. Så jeg legger meg over på siden, tar armene under dynen, trekker inn frisk luft og lytter.. Det regner ikke mye, men siden begge vinduene er åpne så hører jeg det lille som er. Det gir meg en fantastisk deilig følelse i kroppen, samtidig som jeg banner litt oppgitt ettersom jeg da ikke får jobbet med utsiden av campingvognen, slik jeg hadde planlagt.

Vi reiser på ferie om én måned, og selv om det i utgangspunktet er mer enn nok tid til å gjøre vognen klar. Så jobber jeg så mye at tiden jeg faktisk har til rådighet, er ganske så kort. Men skyver tanken vekk! Jeg skal ikke bruke tid på tanker som “hva om” og “tenk hvis”. Det hjelper nemlig ingenting og gjør ikke godt for noen eller noe.

Hos oss er vi forresten sommer”barn” hele gjengen og alle har bursdag nå på sommeren. Hüseyin har i august, jeg i mai og barna har i tiden i mellom der. Barnebarna mine er ikke sommerbarn og heller ikke foreldrene mine og øvrige familie. Men oss andre fyller altså år rundt nå på denne tiden.

Elsker å gjøre noe ekstra for barna på bursdagen deres og gi de minner, og ikke bare gaver. Egentid med meg som mamma synes jeg er viktig, og spesielt nå for de to yngste som må dele på meg, og for min eldste datter som ikke bor hjemme. Så jeg prøver å få til litt opplevelser, overraskelser og slike ting som gir litt mer enn en gave de egentlig ikke trenger.

Har og planlagt Hüseyin sin bursdag, selv om han har fortalt at de ikke feirer bursdag i familien hans i Tyrkia og selv om han ikke gjorde noe spesielt til min bursdag verken i fjor eller i år. Men her i huset er det størst fokus på jul, 17 mai og bursdager, og ikke så mye på de andre feiringene i løpet av året.

Så jeg tenkte at om jeg nå gjør litt ekstra ut av hans dag, at han da vil ønske å fokusere litt mer på bursdager i fremtiden. Spesielt på runde dager, og Hüseyin blir jo nå 30 år. Det skjer jo bare hvert tiende år og er for meg både stort og spesielt.

I går var vi forresten med stranden og koste oss. Hüseyin og meg hadde på forhånd veddet på om han klarte å gå ut i sjøen, dukke ned og svømme et par tak før han kunne gå opp igjen. Hüseyin veddet på at han ville klare det og jeg veddet i mot. Den som tapte måtte da vaske badet, haha.

Jeg tapte!

Han overrasket meg og gikk ut uten å lage en eneste lyd. Dukket under og svømte mye lengre enn han trengte før han kom opp og gikk uti enda en gang. Hans første svømmetak i norsk sjø, som har en helt annen temperatur enn sjøen i Tyrkia! Så jeg er veldig imponert.

Nå er jeg for lengst stått opp, ordnet meg og kommet i gang med dagen. Blir litt sånn at jeg må skrive når jeg får muligheten og da blir det litt “her” og litt “der”.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Overtid, Hüseyin, alder og navn på barna. Spørsmål og svar.

I går la jeg ut del 1 av spørsmål og svar innlegget, som du finner HER. Dette er da del 2 og siste innlegg fra spørsmålene jeg har fått inn på Instagram og snapchat.

 

 

Tillater kommunen at du tar mange vakter over 100% slik at de utløser overtid?

Opprinnelig er Bergen kommune veldig lite interessert i å ha ansatte på overtid, slik jeg oppfatter det.

Men vi har en nettside som heter «min arbeidsplan» hvor vi som er ansatt kan logge inn og få oversikt over hvilken vakter vi har og hvilken vakter som er ledige (i tillegg til mye mer selvsagt). Her kan vi trykke på datoene på de ledige vaktene vi ønsker, og så får vi tildelt de vaktene som arbeidsgiver velger vi skal få.

Om det er flere som ønsker samme vakt vil de selvsagt gi vakten til en som ikke kommer i overtid. Men om det ikke er andre å gi vakten til, får en den selv om en kommer i overtid.

Etter jeg kom ut fra mammapermisjon for ca 2 måneder siden, har jeg trykket at jeg ønsker alle vaktene som er lagt ut på denne nettsiden (både natt, kveld, dag og langvakt). Det øker min sannsynlighet for å få jobbet mye og da spesielt siden jeg nå har to bofellesskap jeg jobber på og ikke bare en slik det var før.

Når arbeidsgiver går inn og skal sette opp arbeidstaker på ledig vakt, får de oppgitt om det blir overtid og om det er ønsket vakt på en annen arbeidsplass i tillegg. Setter de meg opp på en vakt, trykker de samtidig vekk mitt ønske om samme vakt på et annet arbeidssted og jeg unngår å bli dobbeltbooket.

Så det er altså arbeidsgiver som tar avgjørelsen på om det blir overtid eller ikke. Noe de innimellom er nødt til å gjøre da det er ingen andre som har ønsket vakten.

Noen ganger kan jeg jobbe 60 arbeidstimer på 7 dager, og da vil jeg risikere å bli snitts beregnet for å unngå overtid. Men om det er mye timer hver eneste uke, vil det ikke kunne snitts beregnes og en får altså overtid. Noe som jeg synes så absolutt bare skulle mangle.

Hva er det beste med mannen din og hva synes han er det beste med deg?

Hüseyin er en fantastisk kjærlig far og en som jeg stoler 100% på vil gjøre det aller beste for datteren vår. Han er mer “hønemor” enn meg, så noen ganger synes jeg han er for “myk” og burde vært strengere på rutiner. Men alt han gjør, gjør han fordi han ønsker henne det beste og fordi han elsker henne så høyt. Så det må nok være det beste med Hüseyin, da barna alltid også er det viktigste for meg.

Nå er Hüseyin på skolen, så får ikke spurt om hva han synes er best med meg.

 

Merker dere aldersforskjellen mellom dere?

Både ja og nei, egentlig. Det kommer helt ann på situasjonen vi kommer opp i. Noe er på grunn av livserfaring, noe på grunn av alder og noe på grunn av forskjellige oppveksten i forskjellige kulturer. Men tror det lille som er av merkbar aldersforskjell vil gå se til etterhvert.

 

Vil dere ha flere barn?

Jeg føler meg VELDIG ferdig med å få flere barn og vil heller fokusere på de fantastiske barna (og barnebarna) vi alt har. Hüseyin ville i utgangspunktet ha flere, men sier i det siste at han ikke vil ha da han ser hvor mye det krever og hvor dyrere alt blir med flere barn. Han er nok blitt litt påvirket av hva jeg forteller han om alt fra utgifter i hverdagen, fritidsaktiviteter, ferier og tid til kjætestetid og egentid.

Men om jeg skulle blitt uplanlagt gravid, så beholder jeg barnet uansett.

 

Hvor mange henvendelser, og kommentarer får du hver dag?

Spørs på hvilken platform du tenker. På snapchat har jeg dialog med andre mennesker hver eneste dag, på blogg kun ved noen blogginnlegg og på Instagram enda sjeldnere :). Har og kontakt med noen på messenger, men det er litt i perioder.

 

Hvorfor kan du ikke dele hva lillejenta heter? Vi ser ikke utseende hennes uansett.

Da jeg delte navnet til mine to eldre barn for noen år tilbake og deres navn dukket opp i andre kanaler hvor det ble skrevet negativt om meg, som er deres mor.. Føltes det veldig feil og vondt ut for meg å lese det og jeg ville ikke at de eller andre skulle lese det og føle tilsvarende eller verre.

Det er jeg som har valgt å være offentlig og ikke mine barn, så det ble så feil når barna mine ble diskutert hvor det også stod veldig stygt om meg.

Jeg ble og mer bevisst faren av at fremmede med dårlige hensikter lett hadde tilgang til hva barna mine het og kunne klare å kartlegge enkelt hvor de kunne finne dem uten at jeg var tilstede. Så jeg valgte å beskytte de mer, fortelle mindre, vise de mindre og forandre på tidligere rutiner.

Det var rutiner som foreksempel min sønn sin fordeling mellom mor og far, reisemetode mellom skole og hjemmet, hvor min datter bodde og alt annet som for meg virket utrygt å ha offentlig på nett.

Selv nå som jeg ikke deler navn eller ansikt er det noen som ikke forstår at det å skrive om barnet kun fordi jeg som offentlig har barn, blir både feil og respektløst ovenfor barnet. Å for eksempel skive at de synes synd på mitt barn fordi jeg som mamma gjør “det” og “det”, og så forsvarer de det med at det er en konsekvens av å blogge eller at de snakker for barnets beste. Det er helt og holdent bullshit.

Mine barn har det godt, de blir godt tatt vare på og de får så mye kjærlighet som de bare orker. Jeg har valgt å blogge og det vil uansett berøre de rundt meg til en viss grad. Men jeg er veldig oppmerksom på hvordan mitt valg som offentlig påvirker barna mine. Og skulle jeg se at det påvirker de negativt, så tar jeg øyeblikkelig affære.

Hver og en har et ansvar for hva vi skriver, svarer og legger ut offentlig. Jeg som mor og blogger har et stort ansvar, men kritikerene har også et ansvar!

Skulle gjerne ha delt navnet hennes med deg og andre ❤️, men jeg kan ikke gjøre det da det ikke er til det beste for barnet mitt.

 

Har lillejenta et norsk eller tyrkisk navn?

Hun har et nydelig navn som fungerer både i Norge og i Tyrkia. Hun passer navnet sitt veldig godt og vi bruker ofte kallenavnet (som er en forkortelse) i det daglige da det falt naturlig for oss.

 

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

Vennskap, kritikere, campingvogn og overtid. Spørsmål og svar

 

Da var det på tide med en spørsmål og svar runde, med spørsmål jeg har fått på snapchat og på Instagram. Innlegget ble litt for langt, så har måtte delt det I to deler hvor dette er del 1.

Kunne du ha blitt venn med blogg/snapchat -leser? Eller tenker du de bare vil bli kjent på grunn av bloggen etc?

Jeg kan helt klart bli venn med en leser/følger om kjemien er der.

Har kommet i kontakt med mange igjennom mine sosiale medier og noen snakker jeg mer med enn andre. Stort sett er det de som har tyrkisk mann jeg prater mest med, da vi forstår hverandre på punkter andre kanskje ikke kan. Vi deler erfaringer, råd og tips, og stiller opp for hverandre ved behov.

Jeg har for mange år siden valgt å ikke være så sosial da jeg følte meg mer vell og komfortabel hjemme med barna. Var jeg ute på noe sosialt følte jeg alltid at jeg mistet dyrebar tid til å være sammen med barna mine, ordne i huset/hagen eller bare slappe av med egentid.

I en periode tvang jeg meg selv til å være sosial, gå på besøk, gå på fest, gå på byen og gå på cafe. Det resulterte i mye dårlig samvittighet ovenfor barna, huset og meg selv! Så da jeg valgte å trekke meg unna det sosiale, være mer hjemme og gjøre det jeg selv hadde lyst til, ble jeg mer lykkelig.

Til tider kan jeg savne en å snakke med når ting er vanskelig, om jeg har det vondt eller om jeg bare er veldig glad for noe. Men jeg vet at jeg ikke kan ha venner kun når det passer meg og ellers være usosial. At vennskap må pleies og at det selvsagt må gå begge veier. For jeg også må stille opp uavhengig av hvor ofte det er, om jeg ønsker vedkommende stiller opp for meg.

Det blir litt “alt eller ingenting” og en kan vel si at jeg da har valgt ingenting fordi jeg ikke klarer å ta min del av vennskapet. Jeg føler meg litt kvelt om det blir forventet for mye av meg sosialt! Men jeg har likevel lett for å prate med mennesker og bli kjent. Jeg er like åpen og ærlig som jeg er i mine sosiale medier, men det er altså vanskelig for meg å gi så mye som jeg føler jeg bør i et vennskap.

Ble et langt svar her, men vil avslutte med at jeg flere ganger har vurdert sånn “venninne klubb” som jeg husker min mor hadde da jeg var liten. Da var de en gjeng som møttes en gang i måneden og delte på hvem som hadde besøket. Så kunne godt tenkt meg det samme og vet jeg hadde elsket å ordne til med mat når vi skulle ha møttes hjemme hos meg. Så skrik gjerne ut om det hadde vært interessant for noen.

Angående det at noen kun vil bli kjent på grunn av bloggen, tror jeg blir mer at de da vil bli kjent på tross av bloggen, haha. Neida, jeg skal svare litt bedre enn det.

Jeg vet at jeg ikke er som alle andre og at noen provoseres av det. Så om noen ønsker å bli bedre kjent med meg etter å ha fulgt meg i mine sosiale medier, blir jeg veldig glad for det. Er nok på snapchat jeg svarer raskest og hvor alle stort sett får svar. Men det er alikevel på messenger det er lettest å få den beste kontakten. Så send meg gjerne melding på min private Facebook om det skulle være av interesse.

 

Er det campingvognen dere skal dra på ferie med i år?

Ja, vi skal reise på både sommerferie og helgeturer med campingvognen frem til vinteren kommer.

Men før vi reiser skal jeg ordne utsiden og rommet til sønnen min. Skal etterhvert ordne resten av innsiden også, men fokuset har vært å få bort det ødelagte og gjøre vognen trygg å sove i for barna. Deretter vil jeg ta litt og litt innimellom turene våre.

Hadde egentlig tenkt å leie den ut nå som det er så stort trykk på utleie av bobiler og campingvogner. Men jeg klarer ikke å gjøre det før vognen er pusset opp og jeg føler den blir verdt pengene det koster å leie. Så usikker på om vi legger den ut til leie i år.

Vi reiser til sørlandet med vognen I ferien og vil både fricampe og ligge på campingplass.

Må du alltid jobbe så mye som du gjør, eller kommer du til å ha perioder der du velger å jobbe litt mindre for å ha mer tid til familien og annet, og ikke minst hente deg inn?

Jeg jobber stort sett alltid mye, siden jeg er alene med alle utgiftene og ønsker å gi barna det vennene deres får. Men jeg har i perioder jobbet mye mindre, sånn som da jeg traff Hüseyin og dro mye til Tyrkia, da jeg var gravid og da jeg var i mammapermisjon. Men det er også i disse periodene hvor jeg jobbet mindre og tjente mindre, at jeg fikk det tungt økonomisk.

Jeg gikk ut av mammapermisjon i begynnelsen på april og har etter det tatt mye mer ekstra enn jeg pleier å ta når jeg jobber mye. Det valgte jeg å gjøre fordi det var veldig økonomisk tungt å kun ha mammapermisjon inntekt i tiden hvor vi måtte betale dyre søknadsgebyrene og gå fra å kun være meg og barna på én inntekt til å være en hel familie på to voksne og to barn på én inntekt.

Så da jeg fikk muligheten til å ta ekstravakter igjen, valgte jeg å ta alt av vakter jeg fikk for komme oss ovenpå igjen.

Men så mye som jeg jobber nå, kommer jeg ikke til å jobbe etter sommeren. Har fått masse vakter helt frem til ferien og en del vakter etter ferien, men kommer ikke til å takke ja til alt nå fremover, men være litt mer kresen på hvilken vakter jeg tar.

Valgte å søke om jobb nummer to nå etter mammapermisjon, så nå jobber jeg altså på to steder. Det vil jeg fortsette med, da jeg da får flere vakter å velge mellom og kan da være litt mer kresen.

 

Jeg synes det er så dumt at folk skal blande seg i alt du gjør, hvordan du gjør det og hvorfor du gjør det. Hvordan påvirker det deg? Klarer du å stenge negativiteten ute? Jeg har lært så mye av deg. Alt jeg kan klare selv og ikke minst om økonomi.

Ja, det synes jeg og! Det må være slitsomt å hele tiden fokusere på å finne noe negativt om andre, og det må jo i tillegg påvirke deres eget liv negativt vil jeg tro.

Jeg tror at når noen velger å bruke sin egen tid på å lese, følge med på og kommentere noen de ikke synes noe positivt om, så har de det så absolutt ikke godt med seg selv. At de har en slags traume eller egen erfaring som de kanskje ikke er klar over, som påvirker behovet for å snakke negativt om eller til andre.

Det er en liten trøst at det gir de en form for glede og tilfredsstillelse når de holder på sånn, og det “trøster” jeg meg selv med noen ganger. At jeg faktisk gir de noe positivt med at de får muligheten til å være negativ/stygg/ufin mot meg. Men den gleden de får tror jeg er kortvarig og at det er derfor de blir så oppslukt og fokusert, fordi de trenger mer. Nesten som om de blir hektet (avhengig) på det. Det er trist at de har det sånn.

Hvordan det påvirker meg avhenger i hva som blir skrevet, hvilken periode av livet jeg befinner meg i og på hvordan jeg har det i livet mitt. Om jeg er trøtt, sliten, har menstruasjonen eller går igjennom noe jeg har valgt å holde privat, kan slike stygge og ufine kommentarer treffe meg og gjøre vondt. Men heldigvis er jeg satt sammen slik at jeg lett og raskt jobber meg opp igjen med å ta tak i mitt eget indre og styrker meg selv fra innsiden og ut. Jeg er veldig sterk psykisk, men helt “bulletproof” er jeg nok ikke 🙂

Men stort sett ler jeg bare av de og synes det er helt og holdent latterlig hvordan de holder på. Noen av de som er gjengangere tar jeg ikke seriøst lengre da jeg rett og slett oppfatter de som ufyselige mennesker jeg ikke lenger har respekt for. Samtidig synes jeg altså det er trist at de har dette konstante behovet og hva det behovet gjør med dem selv og deres eget liv.

For å bare avslutte det over her, jeg forventer ikke kyss, klapp og ros for alt jeg gjør og skriver. Det er mange forskjellige mennesker ute i verden og noen er VELDIG forskjellig fra meg og vil da aldri forstå meg og det jeg står for. Så at andre mennesker har andre synspunkter, meninger og holdninger enn det jeg har, er jeg veldig innforstått med. Jeg vet og at noen vil like meg og andre vil ikke like meg i det hele tatt. Sånn er jo livet :). Men de som har dette behovet for å følge med og skrive ufint og stygt, de har ikke forstått det!

Så bra at du har fått noe ut av det jeg skriver og viser i mine kanaler ❤️, det gjør utrolig godt å lese. Jeg elsker slike tilbakemeldinger og er veldig takknemlig for det. Tusen takk.

 

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Slik sparer jeg penger på mat

Det er faktisk ikke så alt for mange år siden jeg hadde en gammel mobil med fysiske knapper, som jeg kun brukte til å ringe og sende meldinger med.

Husker min eldste datter prøvde å overtale meg til å bytte den ut med en mer moderne en, og gjentok at jeg aldri ville angre. Hun hadde rett! I dag er jeg bortimot avhengig av mobilen og bruker det til nesten alt, både jobbrelatert og privat. Ikke alltid jeg synes det er så positivt, da jeg føler den har fått for stor plass i livet mitt. Men jeg hadde aldri klart å gå tilbake til den gamle telefonen lengre.

I dag vil jeg tipse dere om de appene jeg synes er best på å gjøre hverdagen min lettere og på å være mer økonomisk når det kommer til mat.

Mine beste anbefalinger:

 

Throw no more

Denne appen hjelper meg med å reduserer matutgiftene og samtidig redde mat fra å bli kastet i søppelet. For med «throw no more» som forøvrig er en gratis app, kan jeg sitte hjemme i egen stue og se hva mine matbutikkene har av reduserte priser på grunn av dato.

Du kan altså velge en butikk nær deg og se hvilken varer de har som er redusert så mye som 40 – 80 % på grunn av utløpsdatoen er kort.

Finner jeg noen varer jeg ønsker å kjøpe, drar jeg til butikken og handler inn varene sammen med for eksempel andre varer jeg også trengte å handle.

Denne appen har hjulpet meg å redusere matutgiftene for vår familie på fire fra 11 000 kroner til 6000 kroner. Tanken videre er at jeg skal komme ned på 5000 kroner, så da kommer denne appen veldig til nytte.

 

Too good to go.

Dette er også en gratis app som jeg bruker mye. Prinsippet er det samme, å redusere matsvinn og at forbrukeren kan spare penger på å handle mat som ellers ville blitt kastet.

Mine favoritter er bakerier da jeg alltid får utrolig mye godt for pengene og som samtidig gleder absolutt alle i familien.

Henter vi foreksempel en forundringspose på Baker brun på vårt lokale kjøpesenter, får vi stort sett alltid ett eller to fantastiske deilige brød, litt rundstykker, ett ferdig påsmurt, boller og noen ganger kake.

Dette er perfekt å legge i frysen og ta opp ved spesielle anledninger eller om en bare har lyst på noe ekstra godt i helgen.

Vi er og veldig glad i å hente frokost på hotell, om vi ønsker å unne oss noe litt ekstra. Ikke så ofte vi gjør det, da én person koster 35 kroner. Men det er helt klart verdt det i våres øyne og vi koser oss veldig med det.

 

Totalt Ctrl home

TotalCtrl Home appen er en «life saver» og jeg ikke bare elsker den, men elsker, elsker og elsker den.

Skal du ha kun én gratis app til å hjelpe deg å spare penger og samtidig sikrer deg kontroll over ditt kjøkken, slik at du slipper å kaste god mat. Da MÅ du laste ned denne appen.

Her vil du kunne legge inn hva du har i kjøleskapet, frysen, skuffer og skap med både antall og utløpsdato slik at du har total kontroll over hvilken mat du har og når det går ut på dato.

Du vil også bli tilbudt smakfulle oppskrifter basert på hva du har tilgjengelig på kjøkkenet, og på mat som snart utløper på dato.

Altså, det finnes ikke noe mer smartere enn akkurat dette og jeg lover deg at du her vil du spare masse penger og slippe å kaste mat som har lagt for lenge.

Det tar litt tid å legge inn alt første gang, men nå det først er gjort er det enkelt å bruke og tar ikke mye tid å oppdatere når du handler. Da bare scanner du strekkoden på varene du kjøpte, før du legger de på plass i skapene dine.

Nb. Det finnes flere like og lignende apper som dette. Blant annet «No food waste» og «No waste». Jeg har lastet de ned, men ikke prøvd de ut enda.

Butikkene sine egne apper

Jeg har tre butikker jeg bruker å handle matvarer på, men det er én butikk jeg bruker mest.

 

Coop medlemskap appen

Dette er butikken som er nærmest hjemmet mitt og som jeg av en eller annen grunn er blitt veldig glad i. Appen er lett å bruke og har god oversikt. Bruker kupongene i appen veldig aktivt og spesielt når jeg får tilbud om gratis vare.

 

Æ appen

Innimellom på vei hjem fra jobb handler jeg på Rema 1000, da jeg mener det er den billigste butikken. Da bruker jeg å sjekke appen for å se etter personlige priskutt og andre tilbud.

 

Middagsplanleggeren Rema 1000

Og når jeg er på Rema 1000 er det ufattelig avslappende å gå inn på denne appen og få tips om hva jeg kan lage til middag og dermed kun trykke på en knapp og få alt på en handleliste uten noe mer styr.

 

Spar

Spar butikken synes jeg er en dyr butikk. Men ved hjelp av appen kan jeg få tak i gode tilbud og dermed spare penger. Så denne brukes aktivt for å lete etter gode tilbud og så veksler jeg på å handle litt her og resten på coop da jeg har begge butikkene på samme lokale senter.

Det er også denne appen jeg bruker om jeg vil planlegge ukeshandling ned til den minste detalj. Da går jeg utifra prisene som legges inn og ser om jeg får det billigere i andre butikker når jeg handler der.

Har også brukt denne appen mye nå under korona når jeg har ville hatt varer levert på døren eller få det ferdig plukket og betalt slik at jeg bare trenger å møte opp og ta det med hjem.

 

Kiwi pluss

Denne har jeg lastet ned, men ikke tatt i bruk enda da jeg omtrent aldri handler på kiwi. Men siden jeg kjører forbi på vei til jobb, tenker jeg å begynne å bruke denne appen også fremover.

 

Tilbud/mattilbud

Appen tilbud og mattilbud bruker jeg innimellom når jeg ønsker å se over tilbudsavisene til de forskjellige butikkene.

 

Ellers har jeg apper som ikke er så sparsomme, slik som Adam matkasse, Godt levert, Domino’s pizza, foodora, just eat og Big bite. Disse bruker jeg når jeg har muligheten til å unne oss litt ekstra og synes derfor det er greit å ha liggende. Har eksempel brukt matkasse når jeg er matlei eller ikke hatt energi eller tid til å handle og lage middagsplaner selv. Men som sagt, det er dyrt.

Har også to matoppskrift apper som jeg planlegger å bli flinkere på å bruke og har enda ikke prøvd.

 

Er det noen apper du bruker som hjelper deg å spare penger på mat? Eller kanskje du fikk noen gode tips av meg? Jeg kan iallefall sterkt anbefale «Throw no more» og «Totalt Ctrl home», om du kun skal velge to stykk.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

 

 

 

 

 

Jeg slutter ikke å skrive om økonomi!

Ja det stemmer, enda et innlegg om økonomi! Noe som tydeligvis irriterer og provoserer noen mennesker og som i tillegg noen synes er veldig upasselig for alderen min å gjøre. Så hva gjør jeg da? Jo jeg skriver om økonomien min!

Gjør jeg det for å provosere, sjokkere eller få flere lesere? Nei, så absolutt ikke. Jeg gjør det fordi det nettopp er slike holdninger som gjør at mange ikke tørr å snakke om økonomi, fortelle at en har det tungt, tørre å spørre om tips og råd, spørre om hjelp og ta tak i problemene sine.

Jeg har flere ganger lest kommentarer om at jeg burde meldt meg på «luksusfellen», at jeg er en perfekt kandidat og at jeg aldri lærer av tidligere erfaringer.

Først og fremst er «luksusfellen» et tv program som er helt fantastisk, ikke bare hjelper det de som er med i programmet, men det hjelper også de som sitter hjemme og ser på programmet. For med åpenhet, tips og råd blir det å spørre om hjelp lettere for de som trenger det.

Så å bruke programmet som noe negativt og dømmende, er utrolig skadelig for hvordan vi påvirker mennesker rundt oss. For det er flere som har det tungt økonomisk enn vi muligens tror. Spesielt de unge har ofte stor inkassogjeld og sliter med å få endene til å møtes (hørte nylig om det på radioen). Og det verste er at de ofte sitter med den bekymringen helt alene og kanskje puffer det under teppet, fordi det er både skamfullt å snakke om og vanskelig å ta tak i.

Derfor synes jeg det er så viktig å snakke om økonomi, prøve å redusere skammen og gjøre det lettere å si «ja, jeg har det veldig tungt økonomisk akkurat nå». For det gjør en absolutt ikke til noe dårligere menneske, mor, datter, søster, far, sønn eller bror om en sliter økonomisk. Og det uavhengig om det er selvforskyldt eller ikke. Det er rett og slett menneskelig og vi bør stå sammen og støtte hverandre opp og frem.

Jeg hadde en ufattelig tung periode for 3 år siden. Hadde svevd på en rosa sky og brukt mye penger over en lengre periode med å reise til Tyrkia til min mann hver eneste måned. Noe som gikk fint en stund, før jeg merket at jeg ikke hadde råd til å betale alle utgiftene mine lengre. Men jeg gjorde ikke noe med det, annet enn å betale alt jeg kunne, bruke mindre penger på andre ting og prøve å komme ut av knipen på egenhånd.

Men jeg kom meg ikke ut av det og skammen jeg følte gjorde meg deprimert. Jeg var gravid, slet med daglig kvalme, var midt oppe i en uenighet på et kurs som jeg senere gikk offentlig med og fikk bevist var svindel, kritikerene mine var ekstra harde og jeg var ekstra følsom og mottagelig. Det var en forferdelig periode av livet mitt og ikke noe jeg ønsker andre skal oppleve.

Men jeg valgte til slutt å ta tak, snakke høyt om det, slutte å skamme meg over det og gå i banken for å spørre om hjelp. For utgiftene mine var alt for høy til at jeg noen sinne ville klare å komme ut av det på egenhånd, og da spesielt ikke i den sinnsstemningen jeg var i.

Etter dette har jeg jobbet konstant med min egen styrke og selvsagt økonomi. Jeg har tyngre perioder og jeg har gode perioder, men jeg tar tak og gjør noe med det hver eneste gang, og det helt uten å måtte slite med følelse av skam eller følelsen av å være mindre verdt eller mindre flink enn andre.

For ingenting går over eller blir bedre uten at vi gjør noe aktivt for at det blir det. Og det er her det er så viktig å snakke åpent om økonomi. For jeg ønsker at alle jeg er glad i skal føle at det er lov å ha vanskelige perioder, at det ikke er unormalt og at det så absolutt ikke gjør de til noen dårligere enn andre. Om det så bare er å få snakket om det, få ut litt frustrasjon og bekymringer, eller om det er for å spørre om tips, råd eller hjelp, så ønsker jeg at de skal kunne gjøre det uten å føle på skam.

Økonomi er “powerful”, og da tenker jeg på at det har mye makt, at det har stor innflytelse og at det har mye kraft. Det berører så utrolig mange og det berører på så forskjellige måter.

Økonomi er ofte årsaken til krangling i samboerforhold og ekteskap, som igjen ofte kan være årsaken til brudd. Økonomi kan være årsaken til at barn ikke får gå på alle aktivitetene som vennene sine. Det kan være grunnen for at noen er deprimerte og i verste fall ikke ønsker å leve mer. Nei, økonomi kan ta så ufattelig mye og etterlate så utrolig lite, og derfor er det så viktig å jobbe mot denne skammen og gi økonomi mindre «power».

Det er vi som skal styre pengene og ikke pengene som skal styre oss. Kontroll er stikkordet og kontroll må en av og til jobbe for. Så jeg vil fortsette å være åpen om min økonomi på både godt og vondt.

Jeg vil vise at selv en på 41 år kan ha det vanskelig, at selv jeg som huseier kan ha økonomiske tunge perioder. Men mest av alt vil jeg vise at jeg tørr å snakke om det, at jeg tørr å dele min bekymring for perioder som kan bli tunge og ikke minst at jeg da forandrer fokus og aktivt jobber for å unngå eller komme meg ut av det.

Slik som nå! Jeg bekymret meg for sommeren og alle utgiftene som ville komme. Men jeg har jobbet steinhard, tatt på meg en ekstra jobb og jobbet både overtid og helligdager på begge plassene. Det resulterte i at jeg nå ikke har bekymringer lengre og kan roe ned på all jobbingen over sommeren og gå mer over til å kun jobbe 100% og ikke risikere å pushe meg selv for hardt over lengre tid.

Og til slutt vil jeg si, vi har lov å være stolt over oss selv når vi oppnår noe en har jobbet hardt for. Så klapp deg selv på skulderen og smil for hvert eneste steg du tar i riktig retning.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

Beklager, men det har vært tunge dager.

Hei dere, nå har jeg vært borte fra bloggen et par dager og føler derfor for å oppdatere dere litt på hvordan det går her med oss. Dagene har vært tunge av forskjellige grunner, men vil ikke gå dypere inn på det, da det er sånn livet er!

 

Har jobbet mye, sovet lite og ikke fått gjort så mye på campingvogn som jeg i utgangspunktet hadde planlagt. Døgnet har for få timer, og jeg strekker ikke til på alle punkter.

Men til tross for alt det, så går det nå egentlig ganske så bra og jeg fokuserer på det som er positivt og det som gir meg energi.

Det kan være små ting som at det var kjekt å ta bybane og buss til jobb, og det var ganske så deilig at jeg måtte gå raskt i ca 45 minutter da jeg ikke nådde den siste bussen. Jeg pustet og peste som en hval med astma da jeg kom frem, men herregud hvor deilig jeg følte det i kroppen den nattevakten.

Har egentlig lyst å gjøre det samme i dag, gå det siste stykke opp til jobben, slik at jeg får beveget meg mer. Men i natt skal jeg ta med meg en stor plante til en kollega, og da blir det litt styr med bæringen. I tillegg har jeg nettopp våknet etter å ha sovnet på sofaen, så det blir litt knapt med tid.

Sjonglerer nå mellom to arbeidsplasser og får jobbet mer enn tidligere. Det er mye mer enn 100%, noe som utgjør overtidsbetaling. I like that!

På campingvognen går det sakte fremover. Den er bygd opp på en slik måte at jeg må jobbe på utsiden før jeg kan gjøre meg ferdig på innsiden. Derfor har jeg i dag vasket, skrubbet, skrapt, vasket, malt og tettet igjen for fremtidige lekkasjer på utsiden. Hadde håpet å få gjort mer i dag, men måtte gi meg da det begynte å regne.

Her er vindu, luke og lister fjernet.
Her er den vasket, pusset, skrapt, vasket og malt. Ble ikke ferdig og hadde planer om å få gjort mer. Men er en dag i morgen også, heldigvis.

 

Men for all del, jeg er stolt over å ha klart å jobbe 6 timer rett etter å ha vært 10 timer på nattevakt. Usikker på hvor jeg henter energien fra, men tror jeg er så fokusert på å få den ferieklar med god margin til ferieturen. Spesielt siden det er noe min sønn virkelig gleder seg til. Han elsker campingvognen og bruker å sitte inne i den både alene og med venner omtrent hver eneste dag. Så det blir fantastisk å kunne dra på tur og at han da får et eget rom som både er tørt, trygt og flott.

Vi andre kan klare oss med en utdatert interiør stil, så lenge alt er fri for sopp og råte. Har fuktmåler og bruker den for å se hva som må gjøres. Så det ser bra ut så langt med resterende av vognen. Men vil selvsagt pusse opp hele vognen, men har ikke fokus på det akkurat nå.

Skal lage noen egne innlegg med masse bilder når jeg er ferdig med restaureringen. Ett innlegg på hva jeg har gjort på utsiden og deretter egne innlegg på hva jeg har gjort på innsiden. Der skal jeg ta med alt av materiell, utstyr og samtidig punktvis forklare, slik at andre kan følge min “oppskrift” om det er ønskelig. Har brukt min egen logiske tankegang og samtidig forhørt meg underveis med de som har gjort det samme før meg.

En ting er sikkert. Det er fantastisk gøy og ikke minst spennende å pusse opp en gammel campingvogn og jeg kan fint anbefale det videre. Mye jobb, helt klart. Men så ufattelig interessant!

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

 

Ble utelåst etter nattevakt.

Min første tanke var «søren og, hva svarte gjør jeg nå?», mens jeg stod der som et stort spørsmåltegn i min oversized hettegenser kjole, svarte tights og med mine svarte Adidas slipperser med svarte labber oppi.

Jeg ringte først min mann, uten å ha noen form for gjennomtenkt tanke på hva han kunne gjøre for å hjelpe. Han satt jo tross alt hjemme med lillejenta, uten noen annen form for transportmiddel enn buss. Men jeg trengte å få ut litt frustrasjon og bli litt trøstet..

«jeg tok med meg feile bilnøkler og disse låser bilen, men av en eller annen grunn så nekter de å låse den opp igjen» sa jeg klagende i telefonen mens jeg ventet på å bli reddet fra alt og alle!

Hadde altså tatt med meg nøklene som ikke er blitt brukt på evigheter og som ikke virker med å trykke på knappen lengre (sikkert utgått batteri). Så jeg måtte manuelt låse bilen på sjåfør siden da jeg parkerte utenfor jobben i går kveld. Men da jeg i dag tidlig skulle kjøre hjem, ville ikke bilen låse seg opp igjen.

Det har seg slik at vi klarte å ødelegge begge fremre dørene i vinter da det var på sitt kaldeste her i Bergen. På vintermorgenene var bilen frosset igjen og ingen dører åpnet seg. Så vi har alle sammen, på ulike tider, dradd for hardt i døren for å få den opp. Noe som da har resultert i at den har blitt ødelagt og kun åpnes fra innsiden. Er kun de bakerste dørene som nå kan åpnes fra utsiden.

Nøkkelen som jeg tok med meg på jobb med en feiltakelse vil kun åpne døren manuelt og de andre dørene åpner seg først når sjåfør siden er låst opp, noe som ikke skjedde og gjorde at jeg ble utlåst av egen bil.

Kunne ikke gjøre annet enn å ta bussen hjem (to busser og en bybane), som egentlig var veldig koselig og ga meg mersmak. Spesielt nå som det er sommer og sol!

I dag har vi forresten grillet, fylt et lite svømmebasseng med vann til barna og løpt igjennom vannsprederen alle sammen. Opprinnelig hadde jeg planer å jobbe på campingvognen med min sønn, men siden alt av materiell ligger i bilen og bilen står på jobb, fikk jeg en påtvunget fridag. Noe som absolutt ikke var noe negativt.

Senere i dag må jeg ta buss og bybane for å komme meg på nattevakt igjen og denne gangen, med de riktige nøklene, kjører jeg hjem for å jobbe på campingvognen i morgen.

Har bestilt time på verksted for bilen, så den vil snart bli i tipp topp stand til sommeren.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER