Slik søker du om besøksvisum for tyrkere.

Vi har søkt besøksvisum en gang for ca ett halv år siden og i starten virket hele prosessen som veldig mye styr. Men vi fant ut av det og søknaden ble levert. Men vi fikk dessverre avslag på vår søknad og kommer til å søke igjen når(om) min mann får fri fra jobben.

Jeg har her valgt å gå inn på UDI sine sider for å hente opplysninger, slik at jeg kunne lage en oversiktlig sjekkliste både til meg selv og dere.

 

Du bør begynne prosessen minst tre måneder før du planlegger å reise og så sende den inn så fort som du er ferdig.

  • Først går du inn på UDI sine nettsider som du finner HER.

Trykk deg så frem til sjekklisten inne på UDI sine nettsider (trykk her) Den vil nemlig gi deg full oversikt over alle dokumentene du må sende inn for å starte søknadsprosessen.

Sjekklisten ser slik ut på øverste side:

 

(Tyrkiske dokumenter som blir lagt med i søknaden må oversettes til engelsk)

 

1. INVITASJON FRA NORGE

Deretter må den som bor I Norge skrive ett invitasjon brev.  Trykk her for direktelink

Slik ser dette brevet ut:

2. PERSONLIG BREV MED BILDER

Anbefaler å legge ved ett personlig brev som forklarer forholdet deres bedre. Skriv hvordan dere møttes, når dere ble sammen, hvor mange ganger dere har møttes, hva dere har gjort på når dere har vært sammen, hvilket språk dere kommuniserer på, hvilken familiemedlemmer dere har møtt osv. Skriv det kort oppsummert og ikke for mange detaljer.

Husk å legg ved 1-2 sider med bilder av dere sammen, ting dere har opplevd sammen og bilder av dere med familiemedlemmer.

 

3. GARANTIST

Når du skal ha besøk fra Tyrkia må du normalt stille opp som økonomisk garanti. Det vil si at du må dekke mat- og overnattingskostnadene til den fra Tyrkia mens han eller hun er i Norge. Du må også dekke statens utgifter dersom personen som besøker deg ikke forlater Norge når visumet utløper, og politiet må transportere ham eller henne ut av landet.

Å gi en økonomisk garanti er ikke den samme som å garantere at personen som besøker deg, vil forlate Norge når besøket er over.  UDI vil derfor vurdere om det er sannsynlig at den som har søkt om visum, vil returnere når besøket er over, basert på omfanget av hans / hennes bånd til hjemlandet. (Dette var vår grunn til avslag).

Trykk HER for å komme til dette skjemaet

 

Dette må du trenger å gjøre

1. Du må fylle ut dette garantiskjema for besøk.

2. Du må ta med det utfylte skjemaet til politiet for å få det stemplet .

3. Der må du vise passet ditt og få kopi av det med stempel til søknaden

4. Du må og ha med deg forrige måneds lønnsslipp (jeg tok med de 3 siste)

5. I tillegg må du vise din skattevurdering fra i fjor

6. Og levere din kontoutskrift

 

4. SEND PAPIRENE DINE TIL DEN SOM SKAL BESØKE DEG. 

Etter å ha fått stemplet og godkjent papirene i Norge er dette nå klart til å sendes til kjæresten/ektefellen i Tyrkia. Han/hun skal nemlig nå fylle ut siste del av skjemaet og deretter sende alt inn til ambassaden (eller søknadsenteret). Husk å sende rekommandert for at det skal komme frem i grei tid.

 

5. REGISTRERING OG BETALING 

Men før han/hun I Tyrkia kan sende inn passet sitt og annen dokumentasjon, må dere registrere søknaden i Application Portal. Hvis dette er første gang dere registrerer en søknad i portalen, må dere først opprette en brukerkonto på vedkommende i Tyrkia.

 

(Første gang man søker er det lurt å søke 1 entry og multiple en annen gang, da det er større sjanse for å få ja på 1 entry om vedkommende ikke har vært i Norge før.) Når det er registrert, vil han/hun motta en bekreftelse på e-post, med et vedlagte brev. Påmeldingsbrevet vil bekrefte at dere har fylt ut søknadsskjemaet og betalt avgiften. Han/hun må skrive ut dette brevet og sende det sammen med det andre nødvendige dokumentasjonen.

 

Det koster 60 EUR å søke, som dere betaler når søknaden blir registret i portalen (dere får ikke pengene tilbake ved avslag på søknad). I tillegg mener jeg å huske at vedkommende i Tyrkia må betale service gebyr ved innlevering.

 

6. DETTE MÅ MANNEN /KVINNEN I TYRKIA TA MED SEG VED INNLEVERING AV SØKNADEN I TYRKIA. 

  • En utskrift av bekreftelsen på registrering fra Application Portal
  • Sjekklisten og dokumentene som er oppført på den. Husk at tyrkiske papirer må være oversatt til engelsk.
  • Papirene du har sendt til han/henne
  • Passet hans/hennes (må være gyldig i minst tre måneder etter planlagt avreise fra Schengenområdet)
  • 2-4 passbilder
  • Reservert tur/retur billett.
  • Om han/hun er i arbeid: brev fra arbeidsgiver med bekreftelse på arbeidsforholdene og godkjenning av ferie.
  • Papirer hvis han/hun eier noe (bolig, bil, land)
  • Papirer hvis han/hun går på skole.
  • Kopi av familieboken. Aile Cuzdan.
  • 3 siste lønnslipper (må ikke om du er garantist).
  • Reise helseforsikring
    • Bør dekkes for minst 30 000 EUR, inkludert utgifter i forbindelse med hjemreise av medisinske grunner, behandling i medisinsk nødhjelp og / eller akutt sykehusbehandling og død
    • Forsikringen skal være gyldig i alle Schengen-landene
    • Det bør dekke hele planlagt opphold i Schengenområdet
    • Det bør som regel kjøpes i Tyrkia. Hvis dette ikke er mulig, kan det bli kjøpt i et annet land.

Vedkommende i Tyrkia må altså bestille en avtale på et av Visa Application Centers enten i Ankara, Antalya eller Izmir. Ventetiden for å få en avtale er vanligvis ikke mer enn tre dager. Han/hun må personlig møte opp for å sende inn søknaden med dokumentasjonen på avtaledato.

 

7. BEHANDLINGSTIDEN 

En må vanligvis vente opptil 15 kalenderdager. I noen tilfeller sendes søknader til Utlendingsdirektoratet (UDI), og behandlingstiden for disse kan være opptil 30 dager. I unntakstilfeller kan UDI ta opptil 60 dager å ta en avgjørelse.

 

8. FERDIGBEHANDLET SØKNAD .

En kan følge søknaden på nett og vil også kunne se resultatet der, før det kommer i posten. Passet til vedkommende i Tyrkia blir sendt i posten sammen med resultatet.

 

Godkjent søknad.

Hvis han/hun har fått visum, vil det være ett klistremerke i passet. Der står det hvor langt oppholdet er på. Husk at vedkommende må reise hjem FØR visumet går ut.

 

Avvist søknad.

Hvis søknaden din er avvist, vil du motta en skriftlig forklaring på hvorfor den ble avvist. Du kan klage på avgjørelsen .

Får man avslag, anbefaler jeg å ikke klage, men å søke igjen en annen gang, da det tar lang tid å få en klage behandlet.

 

9. REISE TIL NORGE

Når han/hun krysser grensen til Schengenområdet, må en vise frem:

  • Passet med visumetiketten
  • bevis på at han/hun har nok penger til å støtte seg selv under opphold (f.eks. kontanter eller kredittkort). Her er garantiskjema viktig å ha med + kopi.
  • dokumentasjon som viser formålet med besøket, for eksempel invitasjon, hotellreservasjon, etc.
  • Reise sykeforsikring
  • Gyldig returbillett

Lurt å ha kopier av alle dokumentene.

Lykke til og husk at kjærligheten er sterkere enn ALT