Derfor bruker jeg hodeplagg!

Hver gang jeg er i Tyrkia hos min svigerfamilie får jeg det samme spørsmålet av leserene og følgerene mine.

Hvorfor bruker du hodeplagg?

 

Noen har kalt det burka, noe som jeg kan bekrefte at det ikke er. Dette er kun et tørkle jeg tar over hodet for å skjule hårfargen min.

Hüseyin kommer fra en liten landsbygd langt inne i Tyrkia, i nærheten av Syria grensen. Dette er et fantastisk vakkert og sjarmerende sted hvor en virkelig føler at en er på bondelandet med alt hva det bringer med seg. Jeg elsker stemningen, menneskene, naturen og lydene i denne landsbygden og kan med hånden på hjerte si at dette er ett av mine favoritt steder på jorden.

Første gangen jeg skulle besøke mine svigerforeldre i denne landsbygden, hadde jeg en million spørsmål til min mann. Jeg ønsker nemlig å vite mest mulig både for å vite hva jeg gikk til, men også for å ikke trå over grenser eller virke respektløs. Noe av det jeg fikk vite var at flertallet av kvinnene brukte tørkle på hodet og at det kun var de unge og ugifte som eventuelt gikk uten. Videre fikk jeg vite at dette ikke var av religiøse grunner, men mer av tradisjon og kultur.

Så jeg spurte Hüseyin om han kunne kjøpe et sjal til meg, som jeg kunne ha med meg til Tyrkia når jeg skulle på besøk. Dette var ikke noe min mann ba meg om å bruke eller noe jeg var nødt til å gjøre. Dette var noe jeg ønsket å gjøre for min egen del fordi jeg ville passe mer inn. Har fått kommentarer på denne setningen før hvor det blir sagt at jeg må være stolt av den jeg er og ikke måtte forandre noe for andre. Men det handler ikke om det og jeg er fremdeles like mye meg, selv om jeg har et skaut på hodet.

Da vi var i Tyrkia overrasket min svigerinne meg med et nydelig rosa sjal med håndbroderte ender på i nydelige og glade farger. Dette sjalet er det samme som jeg bruker hver gang jeg er hos svigerfamilien min og jeg er utrolig glad i det. For meg har nemlig dette sjalet stor betydning og vil nok følge meg i mange, mange år.

Den første gangen jeg var på besøk i Adiyaman gikk jeg uten skaut og siden Adiyaman har lite til ingen turisme, så ble jeg veldig lagt merke til med mitt lange lyse hår. Det var ingenting ubehagelig som skjedde, men jeg følte meg ikke avslappet med at alle snudde seg og studerte overalt jeg gikk. Neste dag tok jeg på meg tørklet som et skaut og merket stor forskjell da vi gikk ute i gatene. For nå var oppmerksomhet betydelig mindre og jeg følte meg mye mer avslappet.

Etter det har jeg hatt på meg dette tørklet som et skaut hver gang jeg enten er i Adiyaman, Besni eller i Ören som er hvor svigerfamilien min bor. Det har bare blitt sånn og det er det jeg trives best med å gjøre. Når jeg er på steder hvor det er flere turister og flere som går med løst hår, så bruker jeg altså ikke tørklet på hodet.

Min svigerfamilie satt stor pris på at jeg viste respekt med å blant annet ha på dette tørklet og siden de har et veldig avslappet forhold til det å dekke til håret, har jeg også fått det. Det gjør nemlig ingenting om det er synlig hår ut av tørklet og en kan fint ta det av for så å sette det på bedre, uten at det gjør noe at håret synes i prosessen. Jeg har sett at det å bruke skaut er som et vanlig plagg, en vane og noe de ser på som praktisk. Det holder håret borte fra ansiktet, det er behagelig både i varmt og kaldt og det er en slags trend i tillegg til tradisjon.

Selv bruker jeg det stort sett hele tiden utenfor husets fire vegger i dette området både for å unngå å skille meg for mye ut, få kontroll på håret i vær og vind, jeg føler meg vell i det og jeg synes det er behagelig. Men når jeg er inne varierer det hva jeg gjør! Har jeg tatt det på for å gå ut og så går jeg deretter inn i huset igjen, så styrer jeg ikke med å ta det av meg. Og har jeg ikke vært ute av huset enda, så går jeg med løst hår og styrer ikke med å ta det på. Ved besøk av familie og nærmeste naboer styrer jeg heller ikke med å ta det på. Men får vi besøk av andre så tar jeg det på for å ikke være så synlig utlending og fordi det føles mest behagelig ut for meg.

Mange tror at det er Hüseyin som tvinger meg eller ber meg om å bruke det, men det stemmer absolutt ikke. Min mann ville aldri prøvd å bestemme over meg og han vet også at det aldri hadde fungert på min personlighet. Kan for eksempel nevne at når Hüseyin og jeg giftet oss, så tenkte jeg opprinnelig dekke til håret mitt siden hele landsbygden skulle komme innom iløpet av festen. Men både min mann og svigerfamilien min ønsket at jeg skulle ha det lyse lange håret mitt løst og da valgte jeg å gjøre det.

Usikker på om jeg har forklart meg godt nok og vet at det alltid vil være noen som ikke forstår eller som ikke ønsker å forstå. Men poenget mitt er at ingen stresser med det at jeg har det på eller om jeg ikke har det på! Alle er avslappet til mitt bruk av skaut og sitt eget bruk. Det er ikke noe strengt og ingen synes jeg er respektløs om jeg har det av eller om jeg har det på. Dette kan jeg velge helt selv og det er det jeg gjør ❤️

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

10 kommentarer
  1. Det er også store forskjeller innad i Tyrkia, og ikke bare by/landsby forskjeller. Min mann kommer fra et område på grensen til Syria, mye nærmere Syria enn Adiyaman, men i hans landsby bruker absolutt ingen kvinner under 70 skaut, og korte skjørter og singlet er like vanlig som i Norge. Familien hans hadde dødd av latter om jeg troppet opp med skaut (hvis jeg skulle plukke oliven eller noe sånt).

   Men å være blondine i Tyrkia er nok generelt sett slitsomt:P

   1. Klart det er veldig forskjellig i Tyrkia fra sted til sted. Jeg snakker/skriver bare utifra hvor jeg har vært og hva jeg kjenner til. Synes det er viktig å ikke gjøre så stor “greie” av at noen velger å bruke skaut om de selv ønsker det. De som er så fryktelig opptatt av det fordi de er redd for at det øker fordommene, gjør det absolutt ikke noe bedre med å kritisere meg. Du finner få kvinner med tildekket hår i turist områdene og det er lett blandet i innlandet virker det som. Tyrkia er under utvikling og det er bra. Men mitt valg er fremdeles mitt valg og jeg stresser ikke med det 😊 NB. Min oldemor brukte skaut og stakk, så det er ikke lenge siden vi hadde det samme i Norge.

    Uansett, jeg bruker tørkle på hodet fordi JEG ønsker å gjøre det og det vil jeg fortsette med å gjøre hver gang jeg er i min svigerforeldrene område.

    Hadde jeg trappet opp med kort skjørt og singlet i Ören hadde jeg blitt snakket negativt om av alle naboer og det ville jeg aldri gjort mot min mann eller svigerfamilie. Så for meg så er det respekt å ikke skille meg så mye ut og det gjør godt å vite at de er så stolt av meg og at naboene snakker veldig positivt om meg. Jeg har absolutt ikke vondt av å ta hensyn til de rundt meg ❤️. Snarere tvert imot, ettersom det gjør meg veldig godt.

    1. Jeg mente ikke å kritisere deg, du velger selv. Selvfølgelig vil man tilpasse seg og vise hensyn. Det skjønner jeg veldig godt. Jeg burde vært tydeligere på det.

     Jeg ønsker bare å tone ut det stereotype bildet av Tyrkia. Området jeg snakket om er ikke et turistområde. Mange tyrkere misliker skaut, Ataturk mislikte skaut. Grunnen til at det er viktig å vise at Tyrkia er så mye mer, er for å fjerne fordommer, og det er jo egentlig forskjellige typer fordommer du kjemper mot i alle søknader til ambassade/udi. Det føles ofte som udi mistror alle utradisjonelle valg, basert på svært ensidige oppfatninger av et lands kultur. Din mann har tatt et utradisjonelt valg, og motivene hans blir nå gransket. Ved å vise hvor sammensatt Tyrkia er, blir det lettere å forstå “annerledes”-valg. Men stereotypene finnes jo, noe som gjør det ekstra vanskelig.

     Så jeg mente ikke å sette opp en motsetning, bare noe jeg tenkte var et spennende tillegg.

     1. Jeg forstår ❤️. Men det er noen som legger mye tanker og følelser bak det at jeg velger å ha på skaut og det blir feil for oss (min mann og meg). For oss er det ikke noe stress eller noe jeg er nødt til å gjøre, men noe jeg velger å gjøre. For meg er det viktig å fortelle min historie og hva jeg opplever, så kan andre fortelle sin historie (evt i et gjesteinnlegg hos meg). Tyrkia er et stort land og ingen landsbygder er like. Min erfaring kommer fra Ören, Besni, Adiyaman og Alanya. Men skaut bruker jeg ikke i Alanya eller andre steder hvor det er få som bruker hodeplagg. Frihet er å fritt kunne velge og jeg har frihet ❤️

  2. Jeg ser rett og slett ikke problemet med å tilpasse seg kulturen der en er. Da mener jeg selvsagt ikke heldekkende antrekk av religiøse grunner.
   Enten det er å bruke et skjerf rundt håret, eller la være å troppe opp i miniskjørt.
   For meg handler det om naturlig høflighet og respekt når man er på besøk i et land med andre normer. Har null problem med det, rett og slett.
   Sjalet ditt er dessuten nydelig og kledelig.

   1. Fremmedfrykt er et økende problem i Norge. Trist men sant. Det er et flertall i befolkningen om at hijab/sjal skal forbys å bruke av skolejenter.

    Våre nye borgere skal presses til å tilpasse seg den norske kultur og levemåte.

    1. Jeg er tildels enig. For jeg er en av de som mener at vi skal tilpasse oss det landet vi ønsker å bo i. Hijab/sjal bør ikke være noe problem fordi det ikke skjuler så mye, men burka bør ikke være lov. Det samme tenker jeg om at kvinner må godta å bli behandlet av menn på sykehus her i Norge og ikke kreve kvinnelige behandlere. Nordmenn som flytter til andre land må også tilpasse seg kulturen der, så det bør gå begge veier.

  3. Hvorvidt dette er å betrakte som en gryende klarsynthet, overlater jeg til andre å bedømme, men jeg føler meg faktisk temmelig sikker på at opplysningen om at du etterkom Husseiyns ønske om IKKE å dekke håret i bryluppet får passere fritt for kritiske bemerkninger (haha)..

  4. Kjenner meg veldig igjen i det du seier. Har vert samen med min tyrkiske mann i 10 år. Når vi er på besøk hos familien hans så er det svært sjelden eg bruker skaut, men når vi er i selskap så pleier svigermor å låne meg kjoler og skaut, og det er eg så glad for! Skiller meg veldig ut med mine vanlige klær i slike selskap, og ikkje minst med det blonde håret mitt. Føler veldig på det å være annleis når vi er i det området han kommer ifrå. Når svigermor er på besøk i vår leilighet i området med meir turister, så tar ho av skaute for å respektere slik vi lever både inne og ute. Har selv vokst opp med bestemor som brukte skaut når ho jobba i hage eller laga mat, og ser ikkje på det noko annleis enn det 🙂

Siste innlegg