Egoistiske nordmenn, Corona viruset!

Det er mye fokus på Corona viruset. Vi har de som krisemaksimerer og de som synes det hele er overdrevet. 

Smitten sprer seg raskt og på grunn av at noen ikke tar det alvorlig nok, så blir flere smittet enn om vi hadde tatt forholdsreglene mer alvorlig. Vi har hatt norske leger som har vært i utlandet, blitt utsatt for smitte og som går rett i jobb med syke mennesker uten å teste seg selv for viruset først. Vi har helsepersonell som ikke tar forkjølelse symptomer alvorlig nok, “vanlige” mennesker som ikke undersøker seg raskt nok selv med symptomer på Corona og vi ha de som rett og slett ikke bryr seg. Dette fører til at smitten sprer seg raskere og at det når flere mennesker enn det eventuelt ville gjort om vi tok det mer alvorlig.

Ja, det er sant at for oss som er friske så vil det mest sannsynlig ikke være noe mer enn enten som en forkjølelse eller som en influensa. Men skal vi være så egoistiske at vi kun tenker på oss selv og våre nærmeste? Vi har nemlig familier i Norge som har barn med nedsatt immunforsvar og med alvorlige sykdommer. Vi har voksne mennesker rundt om i landet vårt som ikke har helse til å overvinne viruset og vi har gamle som også er utsatt for å bli alvorlig syk eller i verste fall dø av å bli smittet. Altså har vi familier, enslige, gamle og syke som er redd for smitte og har denne redselen med god grunn. Skal vi virkelig ikke ta hensyn til disse menneskene kun fordi vi selv har god nok helse til å overvinne viruset?

Selv har jeg høyt elskede familiemedlemmer som både har dårlig helse og som er eldre. Jeg vet at om en av de får Corona viruset så vil de bli veldig syk og i verste fall kunne være i fare for å dø. Så for meg er det veldig skremmende at det finnes så mange som ikke bryr seg og som ikke tar det seriøst nok, kun fordi de selv mest sannsynlig ikke står i fare. Det er litt Norge i ett nøtteskall om jeg kan være så frekk å si det! Vi ser kun oss selv, vi tar det ikke seriøst nok og vi har litt holdningen “Det skjer ikke oss” og om det skjer, så er alt av skriverier bare overdrevet uansett!

Men om vi ser sannheten slik den er her og nå, så er Corona farlig for noen mennesker og smitten sprer seg raskere enn hva vi har opplevd før..

 

Hvordan redusere smitten:

 • Personer som er syke må unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken.
 • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
 • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

 

Jeg var i butikken her for leden og kom i snakk med noen som jobbet der. De hadde fått inn 50 bestillinger på matvarer og de så tydelig at dette var hamstring. Mat som kan fryses, boksemat og tørrvare med god holdbarhet blir kjøpt i store mengder. Først ristet jeg på hodet av det og tenkte at dette virkelig er overdrevet. Men så fikk jeg vite at vi har en lege i mitt nærområde som er smittet. Denne legen har garantert vært i kontakt med flere pasienter, som igjen har vært i kontakt med andre mennesker. Skolene har gitt beskjed om at de kan stenges for å redusere smittefaren og de i butikken sa at de er usikker på hvordan det blir om flere der blir smittet og må i karantene. Så nå vurderer jeg å kjøpe inn en del matvarer selv, bare i tilfelle. For om vi kommer i karantene, mine nærmeste kommer i karantene og det ikke er mulig å bestille i butikken med hjem kjøring, så vil vi ikke ha nok mat i huset.

Vi skal selvfølgelig ikke bli hysteriske, men vi BØR ta det alvorlig da det er mennesker i landet vårt som med god grunn er redd for å bli smittet. Tenk på andre og ta forholdsreglene for å redusere smittespredningen.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

15 kommentarer
  1. Hei,Mette,
   eg er fast leser av bloggen din og eg må si at vi to har “skremmende” mye til felles,kan neve noe : eg er bergenser,har vært eneforsørger “hele livet”,har skaffet meg hus,er nattevakt (m/+++ekstravakter) og eg har vært blogger i ti år før eg slettet bloggen min i desember 2017,forøvrig et meget godt valg,har det vist seg i ettertid.

   Men,det er dette med coronaviruset som er tema her og i den forbindelse vil eg si noe om min erfaring og at det ikke spiller så stor rolle om eg personlig ønsker å ta hensyn til mine omgivelser,så,saken er følgende : En person på et kjøpesenter blir testet positivt på viruset i forrige uke,den uka var min datter og eg tilfeldigvis inne på kjøpesenteret både fredag,lørdag og påfølgende mandag,samme dag som nyheten kom om at vedkommende som testet positivt hadde vært på jobb alle tre dager.Videre hadde en venn av min datter og hennes samboer vært på et arrangement,samt et pubbesøk etterpå der det over helga viste seg at “noen” personer som var tilstede,både på arrangementet og på pub seinere på kveld også testet positivt,om ikke det er nok så var denne vennen til min datter og samboer til middag hjemme hos min datter søndag,altså dagen etter hendelsene.Han har i ettertid pådratt seg en kraftig forkjølelse mens de to vennene som var i følge med han denne kvelden ikke har fått symptomer (så langt).Etter dette har min datter hatt forkjølelsesymptomer – og vært hjemme hos meg to ganger i denne uka.

   Eg har forkjølelsesymptomer i dag og ettersom eg har arb.helg så ville eg skaffe meg litt informasjon fra “smittetelefonen” i kommunen.Det er lettere sagt enn gjort,det er umulig å komme gjennom der,så eg ringte mitt faste legekontor og etter mye venting kom endelig en på tråden til meg og sa (noe i duren av) at eg ikke kunne få legetime,heller ikke sm over telefon og vurderingen som blei gjort (over telefon) var at eg antakelig ikke var smittebærer og derfor kunne gå på jobb.Så,valget om å gå på jobb i helga var ikke mitt.

   Eg har fulgt med litt på utenlandske nyheter om dette viruset og det som slår meg er hvor lett norske myndigheter tar hele situasjonen i forhold til så og si hele resten av verden.

   Ha en fin dag og god helg 🙂 Hilsen synskepeggy.

  2. Jeg er også i risikogruppen, har autoimmun sykdom og hjerteproblemer. Har valgt å isolere meg frivillig for å beskytte meg selv, men dette gjør jeg alltid når det er “noe som går”. (Er ikke i jobb, så ingen protesterer.) Min lille hamstring handler ikke om frykt for at butikkene skal gå tomme, men om at folk som er syke likevel skal velge å gå på butikken.

   Leste i Aftenposten i kveld at folk i karantene var hjemme fra jobb, men gikk på butikk og treningssenter. Og det bekrefter for meg at det er riktig å unngå sånne steder så godt jeg kan. Jeg er heldig og bor i et område som Kolonial kjører ut til, og der kan man velge at de skal sette eskene utenfor om man ikke er hjemme når de kommer. Jeg pleier å late som jeg er borte for å slippe å risikere smitte fra sjåføren, hehe.

  3. Jeg er en av dem som neppe overlever viruset. Vi er mange, fra små barn til oldinger, – bare fordi vi er svekket av ulike årsaker. En blogger så ut til å mene at kun personer over 80 dør, og da er det visst ikke så farlig. Vedkommende hadde ikke fått med seg at coronaviruset er mer dødelig enn vanlig influensa ( kilde; WHO). Eller at den kinesiske legen som varslet først, døde, og han var veldig ung.
   Jeg husker panikken da svineinfluensaen herjet. Den var vel egentlig mindre dødelig enn sesonginfluensaen, men den tok livet av yngre mennesker ( gjerne med en eller annen diagnose), og da ble det spetakkel. For det er gamlingene på sykehjem som skal dø av influensa, ikke yngre personer.
   Ja, det er mange egoister i Norge. Men før eller siden rammes også de eller deres nærmeste av noe, så da får de håpe på det beste. Ingen er immune mot dette, selv om de fleste takler det ganske greit. Det betyr ikke at de skal gi blaffen i om de smitter naboen…
   Jeg gjør så godt jeg kan for ikke å bli smittet eller ende opp som smittespreder. Det siste ville vært helt forferdelig. 😒

   1. Fantastisk skrevet og jeg forstår deg så utrolig godt. Jeg vet det er mange som vil slite med å overvinne dette viruset. Har jobbet i hjemmesykepleien og sett hvor mange med nedsatt immunforsvar vi har rundt oss. Vi MÅ ta dette seriøst, slik at vi ikke sprer smitte til de som er i risikogruppen ❤️

  4. Veldig fint skrevet. Jeg har vært og er redd…I en risikogruppe selv…Har blitt gjort til latter fordi jeg skrev om det på Facebook….
   Ble kalt hysterisk…
   Vel, jeg synes virkelig vi burde tenke…Vi har ikke sett toppen av isfjellet en gang….De sier det ikke er store mørketall..
   Vel, vi får se…..Det er mange som er smittet som ikke vet om det selv og derfor smitter andre igjen…
   Skremmende! Norge er ikke rustet for dette…..Bare vent og se…Jeg har tørrmat og full fryser..
   Har som regel alltid det, handler en gang pr mnd. Over grensa….Og da fyller jeg opp..

   Tenk om det blir en pandemi..Med mange syke så kan det faktisk ende med stengte butikker !
   Skal dele innlegget ditt ❤️

  5. Mange av disse forholdsreglene bør man ha som rutine uten fare for koronavirus også da folk i risikogruppene kan like gjerne dø av vanlig influensa som herjer her hvert eneste vinterhalvår. Og om du ikke har fått det med deg allerede, er du selv i risikogruppen nå som gravid. Håper du har tatt influensavaksinen <3 Er ellers helt enig med deg i at nordmenn ofte tar altfor lett på ting, men det er like mye på systemnivå som for enkeltindivider, noe den nevnte legen er et veldig godt eksempel på, jfr. oppklarende kommentar her ovenfor.

   Personlig er jeg skeptisk til at man er så opptatt av idrettsarrangement her i landet at man nå på død og liv vil la Holmenkollarrangementet gå som planlagt. I Frankrike er folk blitt rådet til å slutte å klemme og kysse hverandre når de hilser, og i Storbritannia har man fått beskjed om å holde hverandre på en armlengdes avstand og unngå håndhilsing, mens her ble Oslo-skolene latterliggjort da de ba barna om å slutte å klemme hverandre.

  6. Veldig bra skrevet, og det er helt riktig. Du er en reflektert person. Tusen takk for at du tenker på de som er i risikogruppen. Det er mange.

   1. Jeg er enig med deg, Harald.
    Personlig har vi i vår familie, faktisk, sagt: vi dropper hysteriet, stoler på oss selv, ‘baccer’ oss mye, osv. Da er en av oss (snart) 3-barnsmamma (termin mai her også 🌞)
    Altså- vi tenker vi gjør som vi vil andre skal gjøre, og vi hååper helsepersonell er gode og. Og, vi kan alltid bli bedre, hetes det

  7. Jeg syns det er helt forferdelig med han legen på øyeavdelingen på Ullevål sykehus, som ba om å bli testa for Coronaviruset, men fikk nei og beskjed om å komme seg på jobb. Der har det skjedd en alvorlig svikt, som så enkelt kunne ha vært unngått. Jeg tror at flesteparten av oss nordmenn tar dette på alvor, og er litt mere påpasselig med bl.a. håndvask, men det er desverre alltid noen som bare skal drite i slik. Som er egoistiske, som du sier. Jeg tror det derfor er enda viktigere at vi som er oppegående tar litt ekstra ansvar for å passe på at vi i hvertfall gjør alt vi kan for å ikke bli smittet eller spre smitte.

Siste innlegg