Enda en forsvarstale…

I natt var det en rolig nattevakt og jeg brukte litt av mine 10 timer på jobb med å sitte foran datamaskinen. Det er lite som skjer på Internett om natten, så etter en stund hadde jeg lest det meste som fattet interessen min.

Det var da jeg fikk den “smarte” ideen av å gå inn å lese hva som hadde blitt skrevet om meg etter jeg gikk ut offentlig med min økonomiske krise, som nå er ordnet.

-Typisk, nå kommer hun med enda en forsvarstale..

Ja, jeg vet at den setningen kommer til å bli brukt og at det på et underlig vis skal sette meg i dårlig lys og motparten skal føle seg bedre. Men kall dette gjerne en forklaringstale, om “du” absolutt skal måtte ha behov for å sette ett navn på det. For dette handler om så mange flere enn bare meg og da akter jeg ikke å la det ligge åpent.

Jeg kjenner og vet om MANGE som ikke har tredve tusen kroner (pluss) stående på konto som en buffer til en hver tid. For det er nemlig ikke mulig for alle å få det til, uten at en sparer over flere år eller at en dropper ferier. Det finnes de med lavere lønn, langtidssykemeldte, uføre og enslige forsørgere som ikke har nok penger til å punge ut mange tusen om noe skulle gått i stykker og måtte trenge reprasjon eller kjøpe ny.

Men gjør deres økonomi dem til mennesker som ER dårlig på økonomi? Nei, og mitt svar kommer både momentant og hardt. For en slik oppfatning av mennesker som ikke er like heldig som “deg” selv er en empatiløs og patetisk holdning.

La meg bruke meg selv som ett eksempel siden noen har skrevet at jeg er dårlig med økonomi, at det skader sønnen min når jeg ikke har råd til å gjennomføre ting vi har planlagt sammen og at jeg har dårlig dømmekraft..

Først og fremst, jeg har aldri brutt avtaler med barna mine på grunn av pengemangel. Planlegger jeg noe med barna, så er det min hovedprioritet og jeg har aldri latt penger være til skade for mine barn, verken den ene eller andre veien. At noen i det hele tatt kommer med en slik beskyldning er for meg helt ubegripelig.

Jeg var en ung tenåring da jeg flyttet hjemmefra. Deretter ble jeg uplanlagt gravid som 18 åring med en barnefar som aldri har stilt opp verken økonomisk eller på noen andre måter. Jeg fikk det jeg hadde krav på av stønad (minstesats) og det var det. Alikevel har jeg klart meg ekstremt bra i livet og jobbet meg opp til å kunne få bygget ett eget hus i en alder av 25 år. Tatt to utdanninger, ett par kurs, tatt bil sertifikatet og båt sertifikatet. Har også hatt båt og mange brukte biler frem til jeg kjøpte meg en helt ny bil i alder av 30 år. I tillegg har jeg satt i gang med å totalrenovere huset mitt på innsiden og lage hage på en opprinnelig naturtomt.

Jeg er langt ifra rik og jeg er absolutt ingen person som spør eller tar imot hjelp fra andre. Nei, jeg er sta, egen og har en enorm stå på vilje når jeg brenner for noe. Familie har alltid tilbudt å hjelpe meg og jeg har tatt imot hjelp i arbeidskraft og støtte på diverse områder. Jeg har og fått pengegaver på lik linje som resten av barn og barnebarn i familien, av prinsippet “får en, får alle”.

Har ingen rik slektning, men jeg vet at familien min ville stilt opp om jeg spurte om økonomisk hjelp. Det er bare det at jeg ikke er skrudd sammen til å spørre eller ta imot økonomisk hjelp. Jeg har nemlig ved å leve mitt liv lært meg verdien av å klare meg selv uavhengig av hvor tungt det skulle måtte bli.

Som alenemor har jeg oppnådd mye mer enn mange andre og det har jeg klart nettopp fordi jeg er flink med økonomien. Barna har alltid hatt masse klær, merkeklær (om det har vært ønskelig) og de har alltid spist godt. I tillegg har vi reist på ferier hvert år og de har generelt aldri følt at de har manglet noe.

Barna mine har også fått ett sunt innblikk i økonomi og har selv fått prøvd ut med penger de har fått av meg. De forstår at penger ikke vokser på trær, at det vil komme tyngre perioder, men at det også vil komme veldig gode perioder. Jeg har gitt de en trygg og god oppvekst i tillegg til et godt innblikk i hvordan en bør forvalte pengene og jeg kan stolt vise til min datter som alt har spart opp en stor pengesum. Hun kommer garantert til å kjøpe bolig enda tidligere enn meg.

Jeg har aldri hatt kredittkort og har kun ett lån på rett over to millioner, for et hus som har en estimert verdi på over fem millioner. (Både bil og det lånet jeg tok nå nylig, ligger inne i dette lånet på to millioner.)

En dag vil jeg bo sammen med min mann, han vil være ferdig med utdannelse og ha jobbet seg opp til en grei inntekt. Det er stor forskjell på å være to enn det er å bare være én og vår hverdag vil med ett bli lettere. Kanskje jeg til og med kan begynne å unne meg selv goder, jeg ikke tidligere har gjort. Men vet dere hva? Jeg vil aldri, ALDRI se ned på de som har tunge økonomiske perioder.

For er det noe jeg er evig takknemlig over, så er det at min familie, min oppvekst og mine erfaringer har gjort meg sterk, snill, empatisk og selvstendig. Jeg ser mennesker og ikke status, penger eller utseende. Dette har jeg ført videre til mine barn (stolt mamma).

Klart jeg har mine feil og mangler som alle andre, helt ærlig så har jeg garantert mange av de! Men jeg er absolutt ikke dårlig på økonomi og jeg bryter aldri løftene til mine barn.

Alt som har skjedd er at jeg, som så mange andre, fikk en vanskeligere periode når bilen måtte gjentatte ganger på reparasjon.

La oss være medmenneske og ikke sitte på vår høye hest og dømme andre som ikke sitter like godt der og da. Det finnes nemlig MANGE som går igjennom tunge økonomiske perioder og det er ikke noe en skal måtte skamme seg over. Har selv vært i kontakt på messenger med flere som har det tungt og jeg har fått høre hvor mye skam det er rundt temaet. Redsel for å bli dømt, det å få dårlig rykte, at noen skal overføre denne skammen på barna deres og frykten for å bli sett ned på, er det som går igjen.

Jeg akter ikke at noen rakker ned på meg og slår tilbake med denne forklaringstalen, nettopp fordi jeg faktisk ikke er noe særlig dårlig stilt økonomisk og fordi jeg ikke er dårlig på økonomi. Det finnes så mange der ute som ikke har oppnådd det samme som meg og alikevel har det tungt økonomisk. Derfor er viktig for meg å poengtere at en dårlig økonomi eller en dårlig økonomisk periode IKKE betyr at vedkommende er dårlig på økonomi eller har dårlig dømmekraft❤️

 

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

6 kommentarer
  1. Den største fordelen med kredittkort er når man betaler med det, så trekkes ikke pengene direkte fra din personlige bankkonto, og dersom man blir utsatt for svindel eller kortet blir stjålet, tar kredittkortselskapet ansvaret. Av samme grunn, er det tryggere å bruke kredittkortet når man handler i nettbutikker også. (Jeg handler aldri på nett.)

   Jeg elsker å reise og føler det som en ekstra trygghet og bruker kredittkort der pga ovennevnte grunner. På reise har jeg også alltid med både Visa og MasterCard, så jeg har ett kort i bakhånd dersom jeg skulle miste eller bli frastjålet det ene. Jeg tenker også at kredittkortet kan være kjekt å ha dersom det virkelig skulle bli krise og jeg trenger penger i en nødsituasjon der og da.

   Som Lina; betaler du regningene før forfall, så koster det ingenting i renter.

   Tror ikke egentlig at du endrer mening, men det kan være greit å være klar over, spesielt med tanke på at det sikkert blir mye reising på deg framover.

  2. Det er faktisk veldig lurt å ja kredittkort, hvis du bruker det rett.
   Betal reisen din med kredittkortet og du har gratis reiseforsikring inkludert. Er dyrt å betale reiseforsikring separat og helt unødvendig. Velg riktig kredittkort og du får feks store rabatter på bensin som du sikkert bruker mye penger på.
   Betaler du regningen på forfall koster det deg ikke en krone i renter, tvert i mot tjener du altså på det.

   1. Ja jeg har blitt anbefalt kredittkort mange ganger, uten at jeg har skaffet meg det. Tror det har noe med mitt store behov for kontroll, og med kredittkort har jeg sett andre bruke pengene mye lettere, enn om det var penger dd faktisk hadde der og da. Foreksempel har jeg sett de som kommer inn i en ond sirkel hvor de tømmer kredittkortet før lønning og må sette over lønningen når den kommer. For meg sitter det langt inne med å skaffe kredittkort og det å ta lån. Jeg trives mye bedre med å bruke de pengene jeg har der og da. Har handlet på nettbutikk med nedbetalingskonto og erfart at det absolutt ikke var noe for meg 😂. Reiseforsikring har jeg i banken ❤️ og rabatt på bensin på coop kortet 🙈 Men tusen takk for tips

  3. «Send ikke brev i vrede, gi ikke løfter i glede». Det mener jeg er et viktig og riktig ordtak 🙂

   1. Godt ordtak ❤️ men finnes ikke sint her (ingen vrede). Bare veldig frustrert over noens manglende evne til å sette seg inn i andres situasjoner og for at de ikke har lært seg at spekulering ikke er sannhet 😊

  4. 👏🏽👏🏽👏🏽
   Jeg synes du klarer deg helt fint. Tøft å stå i stormen, men du kommer deg ut med beina ned. All ære til deg.
   Det må være enormt med misunnelse hos dem som rakker ned på alt og alle, eller så lever de så kjedelige liv selv at de må være troll bak tastaturet. Fysj skamme seg.

   Det er tøft av deg å snakke om dette som for så mange er skambelagt. Og skam vil det fortsatt være om ingen sier noe, dette er jo faktisk hverdagen. Du er sterk og tøff, så du står i dette også.
   Stor klæm til deg.

Siste innlegg