Hjemmefødsel på grunn av Corona virus?

Jeg er absolutt ikke glad i sykehus og selv om jeg ikke har noen dårlige erfaringer fra tidligere, så unngår jeg sykehus om jeg får muligheten til det. Har aldri operert, aldri brukket noe og heller aldri vært alvorlig syk.

Har faktisk kun vært på sykehus 2 ganger i mitt liv og begge gangene var ved fødsel. Min første fødsel var på kvinneklinikken på Haukeland for ca 21 år siden. Da ble jeg plassert på gangen og var der i mange timer. Fikk til slutt føderom hvor jeg hadde en flott fødsel, men klarte å rivne hele veien bak (over endetarms muskelen). Heldigvis ikke fått noen plager eller ubehag på grunn av dette i ettertid og er utrolig takknemlig for det.

Første natten etter min første fødsel kom de og hentet datteren min for at jeg skulle sove (ingen spørsmål om jeg ønsket det). Fikk henne ikke tilbake før etter frokost. Aldri hatt så dårlig søvn som jeg hadde den natten. Neste dag fikk jeg tilbudet om sykehus hotell og takket ja med det samme. Kunne ikke sitte, så all mat måtte taes med opp på rommet i sengen. Men det var helt fantastisk å kunne ha barnet mitt hos meg hele tiden.

Andre gangen var jeg hjemme lengst mulig, da jeg ikke ville på sykehuset. Opplevde at vannet gikk på parkeringsplassen utenfor kvinneklinikken og at jeg fikk pressrier med det samme. Kom inn på storken, dro av buksen og satt meg litt opp på sengenkanten før jeg begynte å presse sønnen min ut. På grunn av arrvev og frykt for å rivne like mye som sist, måtte jeg presse litt ut, holde det der, slappe av så hodet gled inn igjen og så presse det ut igjen, flere ganger. Altså tøye vevet mest mulig. Min sønn ble født etter ca 10 minutter etter jeg kom på sykehuset og jeg rivnet ikke noe som helst. Vi dro hjem noen timer etter fødselen med tilbudet “jordmor hjem”.

Denne gangen skal jeg mest sannsynlig føde når smitten er høyest og når det er en del kaos på sykehusene og fødeavdelingene. Det er nemlig spådd smittetopp i mai og jeg har termin i mai. Ville nok ikke få hatt mannen min med på selve fødselen selv om han skulle ha kommet seg til Norge, på bakgrunn av hvordan det er på fødeavdelinger nå. Men det hadde uansett vært trygt og godt å hatt han her hjemme før jeg drar og etter at jeg er kommet hjem. Jeg er ikke redd for selve fødselen og vet at det mest sannsynlig går helt greit og at jeg i utgangspunktet vil klare meg helt fint alene. Men det skremmer meg å tenke på hvordan det kan blir nå som det er spådd at smitten vil være på topp.

Vil det være nok helsepersonell? Vil de ha jobbet overtid og være påvirket av for lite søvn? Vil de ha smitte avdeling og frisk avdeling? Vil jeg være mer utsatt for smitte på sykehuset? Hva om jeg er smittet og de er redd for smitteoverføring fra mor til barn ved fødsel. Vil de da ta vekk barnet mitt etter fødsel (dette har nybakte mødre alt opplevd).

Alt av spørsmål rundt dette og usikkerheten med hva som vil skje gjør at jeg absolutt ikke ønsker å føde på sykehus. Jeg vil føde hjemme hvor jeg føler meg trygg, avslappet og hvor jeg ikke er alene. Jeg vil ikke føle på utrygghet og redsel samtidig som jeg er uten min mann. Jeg vil i tillegg minimere muligheten for å bli syk og vil derfor føde hjemme i min egen seng.

Det å føde hjemme var et ønske før Corona viruset slo til og jeg har tidligere tatt det opp med jordmor på telefon. Alderen min er ingen problem og det er privat jordmor som tilbyr hjemmefødsel her i området hvor jeg bor. Jeg var ikke helt sikker med tanke på at noe kan skje og at en da er langt borte fra leger, utstyr og operasjonsbordet. Men jeg vurderte det sterkt.

Nå som Corona herjer og siden det er spådd til å bli verre i mai, så følte jeg enda sterkere for å føde hjemme. Så jeg nevnte det igjen til legen på forrige legetime. Utifra det hun svarte gikk det opp for meg hvor korttenkt jeg hadde vært. Jeg så kun meg selv, mine følelser, min redsel og mitt ønske. Men jeg så ikke hva min hjemmefødsel kunne resultert i og hvilken konsekvenser det kunne fått for andre.

Hadde noe gått gale med min fødsel så ville det tatt ca 30 min med sykebil til sykehuset. I sykebilen ville det mest sannsynlig være behov for lege og et legeteam ville stått klart ved sykehuset. I en normal verden uten Corona smitte er det ikke noe stort problem med bemanningen, men i en tid hvor alt helsepersonell trengs på huset og hvor det er lite personell å ta av, kunne min hjemmefødsel ført til at menneskeliv ville gått tapt. Så i tillegg til å utsette meg selv og babyen for fare, ville jeg også utsatt andre for fare..

Det var et stort og egentlig god fortjent klaps over fjeset da det gikk opp for meg hvor lite gjennomtenkt mitt ønske var. For aldri i verden om jeg ønsker at andre skal stå i fare på grunn av mine valg som i utgangspunktet ikke er nødvendig. Jeg kan jo fint føde på sykehus som alle andre og det er som sagt like skummelt og utrygt for alle som vet at de skal føde i denne tiden.

Så jeg skal ikke ha noe hjemmefødsel og skal istedenfor gå alene inn på fødeavdelingen og føde barnet i den situasjonen som er og gjøre det beste ut av det. Får jeg lov, ønsker jeg å ha facetime på, slik at min man kan være litt delaktig.

 

Det blir ingen drømmefødsel og det blir ingen lykkelige stunder hvor jeg får oppleve min mann holde sin førstefødte i armene rett etter barnet er kommet til verden. Det blir ingen lykkelige bilder av oss med vårt første felles barn og det blir ingen armer som holder rundt meg og får meg til å føle meg elsket og trygg. Det vil være vondt og trist, det vet jeg. Men vi kan ikke gjøre annet enn å gjøre det beste ut av situasjonen og samtidig håpe at han får holde barnet sitt før det går alt for lang tid.

Situasjonen er ikke optimal på noen som helst måte og vi vil både gråte, føle savn, urettferdighet og lengsel. Følelser er normalt å ha og ingen skal måtte føle at det ikke er lov fordi situasjonen er slik for mange andre i tillegg. Selv om noen har det likt eller verre enn en selv, så har en all rett til å ha sine egne følelser for egen situasjon og DET er viktig at folk husker.

Fremover skal jeg jobbe med egen psyke på dette området og gjøre meg sterk til egen fødsel. Dette skal gå helt fint og jeg håper å kunne reise hjem så fort som mulig etter at barnet er født. Innstiller meg også på at Hüseyin ikke vil være i Norge og at det kan ta lang tid før vi er sammen igjen. Det betyr ikke at jeg ikke vil gråte, for det vet jeg at jeg vil gjøre. Jeg er et følsomt menneske og blir ikke akkurat mindre følsom etter fødsel.

Men én dag vil alt dette Corona viruset være borte (så godt som iallefall) og vi vil kunne bruke besøksvisumet eller søke om nytt, sånn at vi kan være sammen. Den dagen blir en av mine lykkeligste dager ❤️.

 

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

8 kommentarer
   1. Spørs om noen har tid til å filme for meg, så da må jeg nok holde telefonen selv 😜. Men ja, det er noe jeg har tenkt å spørre om. Takk for tips ❤️

  1. Her er retningslinjene til Legeforeningen, og det er disse som er den gjeldende kilden til all informasjon om håndteringen av nyfødte av koronasmittede mødre:

   https://www.legeforeningen.no/contentassets/7fe2786b43cb44a9a3affe4a8f944d75/20200318_covid19_fode_nyfodt_v2.pdf

   Her står det at man ikke vil bli adskilt fra barnet sitt om det er friskt, men om det må innlegges på nyfødtintensiven, får man ikke lov til å besøke det på 2-3 uker da sjansen for dråpesmitte er stor.

   Sannsynligheten for at du vil føde for tidlig er liten, så dette ordner seg <3

  2. Jeg hadde faktisk heller ikke tenkt over at en hjemmefødsel i verste fall kan ende opp med å kreve flere ressurser enn en sykehusfødsel, så godt poeng. Har også tenkt at det ville være dumt om man kom inn på sykehus med luftveisinfeksjon og derfor automatisk ble adskilt fra babyen (hvor land tid tar det egentlig før de får svar på testen?) Men på den andre siden ville det vært enda verre om man da endte opp med å smitte babyen fordi man var hjemme og ikke ble testet. Fordelen med sykehusinnleggelse er tross alt at man har rett og plikt til å bli testet om man har det minste symptom på korona.

   Det er mange førstegangsfødende og andre som har strevd lenge for å få ønskebarnet som nå fortviler over at det store øyeblikket de har drømt om så lenge, skal bli ødelagt av sykehusrestriksjoner pga. koronaepidemien, men det er ikke noe annet å gjøre enn å innfinne seg med det. Det er tross alt bedre at sykehusene gjør alt de kan for at de små ikke skal bli smittet. Jeg har lest at på Rikshospitalet har de sørget for at alle som arbeider med gravide, fødekvinner og nyfødte, ikke skal ha noe med koronapasienter å gjøre, og de har en egen separat koronaavdeling som er isolert fra resten av sykehuset. Ville jo tro at Haukeland har lagt seg på samme linje.

  3. Synes du er flink å omstille deg. Med alt av endringer som har kommet som påvirker livet ditt. Når i mai har du termin? Ser de har begynt å endre teori om at toppen kommer i april istedenfor mai. Jeg håper du får en fin fødsel når den tid kommer. God klem fra Synnøve

   1. 20 mai, så det er mest sannsynlig slutten av mai. Er med i en termingruppe og ser mange bekymrer seg. Men vi kan ikke gjøre annet enn å ta det som det kommer og håpe på det beste. Selv må jeg jobbe litt med det, men vil klare å fokusere mindre på det utrygge og mer på det positive etterhvert ❤️.

  4. Hei, jeg fødte på storken på kk for ikke altfor lenge siden og fikk helt fantastisk god hjelp både under og etter fødsel. Alle jeg møtte som jobbet der var helt nydelige og hjelpsomme og jeg fikk skikkelig tillit til at de var faglig gode og tilstede. Tror det var litt over gjennomsnittet tøff fødsel, uten å gå i detaljer, men følte meg veldig godt ivaretatt. Håper på det beste for deg også ❤

  5. Nå merker eg at eg må være litt streng med deg! Du har ikke hvilt deg nok idag og ser svart på alt.. Du har nok ett annet syn på dette lm ett par dager når du har hvilt litt…
   Eg sendte deg en artikkel på messenger hin dagen. Der stod det om dersom den gravide er smittet er det ikke fare for å smitte barnet under/etter fødsel.. Så det tror eg du skal slappe helt av på… Om du er smittet så er de forberedt på det og det fins ingen grunn til at de kommer til å ta barnet ditt fea deg… ❤️❤️
   Også tror eg at det ordner seg og han kommer hit ❤️ imorgen kommer det svar på om skoler etc skal åpnes.. Det er fremdeles 2 mnd til fødsel og Norge kan ikke være låst i 2 mnd til… De kommer til å åpne litt og litt.. Første sjanse han får må han Hive seg på ett fly…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg