Hüseyin sin opplevelse av Norge og huset mitt.

Jeg skrev et innlegg i går om hjembygden til Hüseyin for at det skal være lettere å forstå dagens innlegg. Jeg tror nemlig det er viktig å se hvor forskjellig mitt liv og mitt hjem er fra det han er vant til, for å forstå hans reaksjoner på mitt hjem og Norge.

Gårsdagens innlegg kan du lese her: SLIK ER HÜSEYIN SIN HJEMBYGD I TYRKIA!

Første gangen Hüseyin satt sine føtter på Norsk jord, var vinteren i fjor. Vi hadde søkt besøksvisum og først fått avslag, men fått det omgjort etter å ha sendt inn klage. Nå skulle vi feire jul og nyttår sammen, før han måtte reise tilbake til Tyrkia etter 1 måned og så komme tilbake igjen til sommeren når datteren vår ble født i mai.

Det var desember da vi hentet Hüseyin på flyplassen første gang og vinter været bestod av masse regn og kald vind. Han hadde boblejakke på seg, men skalv av kulde da vi ventet på bybanen. Husker selv hvor mye jeg frøs da jeg var i hans hjemby i januar året før uten at han frøs, og lurer på om det har noe med luftfuktighet som er uvant for oss. Selv frøs jeg nemlig ikke der vi stod og ventet.

Som muslim har han aldri feiret jul, men sett tegnefilmer med Tom og Jerry som løper rundt i et julepyntet hjem og filmer om julenissen som kommer og gir barna gaver. Han håpte alltid at julenissen ville komme hjem til han også da han var liten. At han ville våkne opp til masse flotte julegaver med hans navn på. Men det skjedde aldri og som voksen forstod han jo hvorfor!

Nå skulle han få oppleve en norsk jul for første gang.

Han var forberedt på at det ikke ville bli slik han drømte om som barn. At den spenningen til gaver og julepyntet hjem ikke var så spesielt lengre som voksen. Men han elsket stemningen på julekvelden og under måltidet. Han følte at alle hadde en fantastisk kontakt og at stemningen var magisk. Ikke minst fant han ut at pinnekjøtt er hans nye favoritt mat.

Hans første tid i Norge bestod av mange små og store opplevelser. Bare det å bo i et hus laget av planker, var en rar opplevelse. Da han våknet om natten for å gå på toalettet var det uvant å gå stille over tregulvet. Han er vant til betonggulv og synes gulvet mitt laget mer lyd og at det var rart å gå på. Ikke minst var det uvant med så stor og myk seng. Han sov ikke godt i starten og kavet veldig hver gang han skulle krype ut og inn av sengen. For meg som observerte det hele så det ut som at han holdt på å drukne der han prøvde å svømme seg ut av kaoset med madrass og dobbelt dyne. Måtte alltid smile litt for meg selv, selv om det var umulig for meg å få sove når han skulle ut og inn av sengen om natten.

I starten var han litt redd for å røyke på terrassen utenfor huset. For hva om en gnist falt ned og satt huset i fyr!? Rart for oss å tenke, men han har aldri sett hus laget av brennbart materiale før, så han var usikker på hvor mye det tålte. Ikke minst spisset han ørene når det stormet utenfor og huset som er i god stand, knirket litt i de verste takene. Et hus i trevirke er jo mye mer “levende” enn et hus i betong, så det vil alltid være litt lyder, noe han ikke var vant til.

Vi har forresten en nydelig svart katt som har bodd med oss i ca 10 år. Hun begynner å bli gammel, men er fremdeles en aktiv jeger og veldig glad i kos. Tyrkere er ofte overtroiske og en svart katt betyr ulykke, på lik linje som den norske overtroen vi hadde i gamledager. Så da han så katten vår første gang skvatt han skikkelig til og tenkte at oppholdet i Norge nå ville starte med ulykke.

Han ble vant til katten etterhvert og syntes hun var flott, selv om han flere ganger har nevnt at det er en tykk katt. Om du har vært i Tyrkia og sett en eller flere av kattene som vandrer rundt der, så kan du forstå at min katt virket tykk i forhold.

Da han var her om sommeren syntes han det var rart at jeg ikke hadde noen frukt eller grønnsaker i hagen. Har kun ett epletre og ett morelltre, men begge er ganske små og unge. Så han lurte på om nordmenn ikke likte frukt og grønnsaker i det hele tatt. Etterhvert ble han med i butikken og fikk sett at jeg ofte kjøper frosne grønnsaker og at ferske grønnsaker og frukt er kjempe dyrt iforhold til hva det er i Tyrkia.

Det å klippe gresset var en ny opplevelse for han og først kunne han ikke forstå hvorfor jeg ikke bare kjøpte en ku som kunne spise ned gresset. I hans landsby vokser gresset kun om våren og det er ikke behov for å klippe det da det blir spist opp av dyr. Mens her må vi klippe det 1-2 ganger i uken kun fordi vi vil at det skal se bra ut.

Før han kom til Norge sa han ved flere anledninger at han både trives og er vant til regn. Men etter å ha vært i Bergen fikk regn en ny betydning for han. Han er vant til at det regner opp til 3-4 dager på sitt verste og at det er sol både før og etter. Mens her gikk det lang tid med daglig regn og han så ikke solen over lengre tid.

Han elsket skogen og synes det så helt likt ut til hva han har sett i filmer. Ikke minst var det en fantastisk opplevelse for han å se en hjort gå fritt og tilsynelatende uredd i skogen. Første tanke var at dette var mat og burde jaktes på, men etter å ha sett hvor trygge dyrene i Norge er synes han det er fint at det er strenge regler med kvote på jakt. Samme med endene som til hans store overraskelse kom helt bort til oss uten å være redd.

Selve huset mitt synes han var fint og likt hva han har sett på tv, men at det var overlesset av ting. Masse møbler og pynt han føler vi ikke trenger. Han sammenlignet faktisk huset mitt med ett hobbit hus, haha. Ikke fordi det var lite, men fordi det var så mye pynt.

I norske øyne er ikke huset mitt overlesset av møbler og ting, men i forhold til hjembygden hans så er det det.

Har egentlig mye mer å skrive på dette temaet og både Hüseyin og meg synes det er morsomt å snakke om. Så om det var interessant, kan det hende jeg skriver om flere ting senere.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

 

11 kommentarer
    1. Det er jo forså vidt godt du bor i det varmeste området i landet sånn rent temperaturmessig sett, i allefall! Jeg mener.. Tenk deg den stakkars mannen tre ut av flyet i Tromsø, for så å bli fraktet til Alta eller noe (hahaha)

    2. Artig innlegg😀👍man tar jo lett sin egen kultur som en selvfølge🙂 Spiser han bare halal?

    3. Ja, gjerne! Morsomt å lese om hvordan måten vi bor og lever på her i Norge, blir sett på med nye (og ærlige) øyne.

    4. Kjekt innlegg😃 Gøy å høre om hvordan han opplever ting å alt det unødvendige”stæsjet” vi har ift tyrkerne. Det enkle er ofte d beste..

    5. Kjekt å lese, alt som vi tar som en selvfølge, som er rart for andre…. og motsatt. 😉😀 klem fra Synnøve

Siste innlegg