Hvor forskjellig er vi egentlig?

Da kommer fortsettelsen på forrige spørsmålsrunde til Hüseyin og meg. Et intervju hvor jeg har gitt oss spørsmålene og hvor vi svarer hver for oss og setter det sammen i blogginnlegg.

Trykk HER for å komme til de første spørsmålene.

Vi kommer fra to veldig ulike oppvekstmiljø hvor vi begge er vokst opp med forskjellige tradisjoner, helligdager og kulturer. Hvordan vil vi klare å leve sammen med så store forskjeller? Hvor forskjellig er vi egentlig? Håpe dere finner dette interessant..

Hva heter du?

H: Hüseyin

M: Mette

 

Hvilken høytider feirer du og din familie?

H: Vi feirer morsdag, farsdag, lærerdag, verdens morsdag, valentinsdag, nyttår, republikkens dag, barnasdag, vårdag, ramadan og ofre fest.

M: Vi feirer jul, nyttår, påske, 17 mai (grunnlovsdagen) og Halloween. Tradisjonene morsdag og farsdag feires kun med litt ekstra god middag og en gratulasjon, men ingen gave. Valentine’s Day Har vi aldri feiret og om i så tilfelle ville det kun vært en romantisk middag ute.

 

Har dere noen tradisjoner?

H: En gang i året lager vi en stor gryte med en dessert som heter Aşure og sender det til alle naboene. Dette er egentlig en tradisjon fra profeten Noah.

Bildet er hentet fra Google.

 

Når vi dreper et dyr deler vi alltid halve med naboene. Er så mye her at det må bli et eget blogginnlegg.

M: Til jul setter vi ut en skål med grøt og ett glass melk til nissen om kvelden den 23 desember. På den 24 desember ser vi på jule tegnefilmer om morgenen til alle er våknet. Så åpner barna en morgengave før frokost og alle går i avslappende klær (nattøy) frem til lunsj. Senere kommer nissen på besøk med gaver til barna om han har mulighet. Om ikke han har muligheten har han satt gavene i en sekk ved treet. Vi spiser pinnekjøtt til julemiddag og hører på sølvguttene som synger på tv.

Nye tradisjoner vi har innført i julen er å pynte tidligere for å slappe mer av i desember og fokusere på å kose oss. Vi kjøper ikke gaver til hverandre lengre, men har en gave lek hvor vi alle kun har kjøpt kun én gave hver. Barna får fremdeles gaver og de åpner disse gavene før juleselskapet slik at det ikke er gaver som er fokuset på kvelden. Vi baker ikke syv slag lengre, men det er noe jeg ønsker å ta tilbake og videreføre til barna mine.

17 mai er tradisjonen finklær, men jeg har veldig lyst å få kjøpt inn bunad til alle mine. Vi spiser hotdog og is på barneskolen til den yngste, i tillegg til en familiemiddag senere på dagen. Middagen vi da serverer er rømmegrøt med salt kjøtt og hard kringle.

I påsken reiser vi ikke på fjellet ettersom vi ikke har hytte i familien og vi står heller ikke på ski. Men vi pynter, gir påskeegg til barna og spiser kalkun eller kylling.

Når barna mister melketenner legges tennene i et vannglass på kvelden slik at tannfeen kan bytte tennene til penger.

 

Hvilken tradisjoner og helligdager ønsker du å ta videre.

H: Vil fortsette å feire valentinsdag, morsdag, farsdag og nyttårsaften. Videre ønsker jeg å begynne å feire de norske helligdagene jul, halloween, påske og den norske frigjøringsdagen.

Ønsker å gå med tradisjonelle klær på frigjøringsdagen, gi gaver til jul, spise julemat, ha påskeegg og sikkert mer jeg ikke vet om enda.

Vil gjerne føre videre tradisjonen hvor jeg leser gamle og vakre tyrkiske historier, og synger tyrkiske sanger til min datter.

M: Jeg vil beholde alle de norske og etter å ha fått mer innsikt i Hüseyin sine tradisjoner og helligdager vil vi avgjøre hva vi kan ta med oss for Hüseyin og vår felles datters skyld.

Har du forandret deg mye siden du var ung?

H: Jeg tror alle forandrer seg. Jeg husker ikke hvordan jeg var, men jeg har forandret meg.

M: Både ja og nei. Den største forandringen skjedde da jeg ble mor for første gang. Jeg gikk fra å kun tenke på meg selv til å fokusere 100% på morsrollen, slutte å feste og begynte å fokusere på utdanning.

Veldig stolt over hva jeg har klart å bygge opp, selv om det har stått litt på stedet hvil de siste årene. Fra jeg var 18 til 25 år klarte jeg å ta to utdanninger, ta sertifikatet på bil, kjøpe egen bil, få gode jobberfaringer og få bygget et eget hus.

Fra 25 til 40 har jeg vel nesten kun oppgradert det jeg jobbet for som ung. Fikk kjøpt nyere bil, tatt sertifikatet på båt, kjøpt en 26 fot båt, solgte båten etter sesongen, fått ordnet andre etasje som var råloft, begynne å pusse opp hele huset, laget hage av naturtomt og giftet meg.

 

Hvem var den/de eldste slektningen(ene) du husker som barn? Hva husker du om dem?

H: Jeg husker da jeg var veldig liten dro vi til et familiemedlem sammen med min mor (min mor sin kusine). Jeg tror de var glad i meg, men jeg løp vekk fordi jeg trodde de skulle slå meg. De kjeftet mye!

M: Min oldemor er den eldste. Hun døde da jeg var liten, så husker hun mest etter hva andre har fortalt og bilder jeg har sett.

Det er nok besteforeldrene mine på min mor sin side som har betydd mest for meg. De har alltid bodd i huset rett ved siden av og jeg var innom dem daglig i oppveksten. Det var også en periode på mange år hvor de alltid tok meg med på ferie både innlands og utenlands.

For meg var de som foreldre nummer 2 og de har alltid vært der for meg når jeg trenger det. Etterhvert som min datter ble eldre, overtok hun på en måte min rolle hos mine besteforeldre og fikk det samme sterke båndet jeg har hatt i hele oppveksten.

Dessverre mistet vi nylig min bestemor og Corona gjorde hele situasjonen mye vanskeligere og tyngre. Hun var et fantastisk menneske og vi er utrolig takknemlig for tiden vi har fått.

 

Er det navnetradisjon i din familie, som f.eks. å gi den førstefødte bestefar sitt navn?

H: Ja, vi har slike tradisjoner. Min far ga hans eldste sønn navnet til faren sin. Min eldste bror heter defor det samme som min bestefar.

M: Nei, vi har ingen tradisjon på det.

 

Neste innlegg vil være en fortsettelse på intervjuet og skal klare å få det ut i morgen.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

4 kommentarer
    1. Hei 🙂 så du skulle lag mat/kaker selv fra Tyrkia i nettbutikken dere? Håper du da er klar over hvor strengt det er mtp hygiene og håndtering/ behandling og oppbevaring av det man skal selge?
      Mtp Mattilsynet å må ha godkjent av de
      🙂

    2. Hallo Mette. Flott blogg. Jek er ny blogger Homer Homstad på miniblogg.no/homstad. Kainn tu gi nå tips til kva jek må gera å bli på blogg.no? Jek er rapper og skriva um reising og musikk. Svo tu gjet sjekk ut min ny sida hvis tu vil og ha ein god jul!

Siste innlegg