Hvorfor forlove og gifte seg så raskt?

Mange har lett for å dømme en tyrker for å bare være ute etter oppholdstillatelse når de gifter seg med en utenlandsk kvinne etter relativ kort bekjentskap.

I Norge er det nemlig mer vanlig å bli kjærester, deretter samboere og så kanskje forlovet og gift. Vi kan bo sammen som kjærester i mange år, være forlovet i mange år og noen velger til og med å aldri gifte seg i det hele tatt. Det er for oss helt normalt og ingen reagerer på det. Men det er ikke like vanlig andre steder i verden.

Tyrkia er et stort land og mange steder er det blitt veldig moderne og ganske likt slik vi har det her i Norge. Men det finnes enda steder i Tyrkia som i våres øyne er gammeldags. Hüseyin kommer fra Ören (Besni) som fremdeles er veldig gammeldags for oss nordmenn.

Vest er slik jeg har forstått det mer moderne enn nord, øst og sør. Nord er også moderne, men ikke like mye som vest. Øst og nord kan være det vi ser på som gammeldags! Landsbyene er selvsagt mer gammeldags enn det byene er.

For å skrive dette innlegget har jeg måtte spørre Hüseyin om informasjon og han har svart utifra det han kjenner til, altså fra det området han kommer ifra.

Han forteller meg at i Tyrkia er det vanlig å flytte hjemmefra rundt 20 år, men at de fleste ikke flytter ut før de gifter seg. Bor de hjemme når de jobber, så hjelper de ofte med økonomien til foreldrene. Vanlig alder for å gifte seg er 20 til 35 år.

Det som avgjør når de flytter ut er inntekten og hvilken jobb de har. Hüseyin begynte å jobbe som 17 åring, men siden jobben er kun i høysesongen med overnatting og mat inkludert, hadde det vært bortkastet å leie bolig. Så han har derfor ikke flyttet hjemmefra.

Når en tyrker virkelig forelsker seg, så tenker de ekteskap! For en tyrker elsker høyt og intenst når de først finner kjærligheten, får jeg vite. Hüseyin forteller videre at det ofte bare går et par måneder før de da frir og blir forlovet. Videre vil det kun gå ett år, max to år før de gifter seg, noe som for oss nordmenn er veldig uvanlig.

Så om de teffer en utlending fra for eksempel lille Norge vil det å bli fridd til så raskt, være veldig skremme for oss. Vi vil kanskje bli skremt ut av forholdet og vi vil oppleve mye dømmende anklager på at de kun vil komme seg inn i landet vårt.

 

Forelsker de seg i en tyrkisk dame, er det en litt anderledes måte å gjøre det på. Da går gutten sin familie til jenten sin familie og forteller at sønnen gjerne vil gifte seg med datteren. Deretter spør ofte faren til jenten om sønnen drikker alkohol, hva han jobber med eller om han har gjort noe galt. Om alt er greit spør de datteren om hun ønsker å gifte seg med gutten. Om hun sier ja, så informerer de familien om at de vil ringe om et par dager for å avtale videre.

I noen tilfeller blir barna giftet bort i et såkalt arrangert ekteskap. Det betyr ikke at det er barneekteskap eller tvangsekteskap, men at foreldrene hjelper barna sine. Da er ofte gutten 20 år eller eldre og foreldrene ønsker at han skal bli gift. De vil da se etter en passelig jente i nærheten og så spørre sønnen om hva han synes om denne jenten. Om sønnen godkjenner valget til foreldrene sine, vil foreldrene dra hjem til jenten sin familie og spørre om de tar imot forslaget om ekteskap.

For noen år siden var det veldig vanlig å gifte seg med et søskenbarn (kusine), men det er begynt å bli færre slike ekteskap i landsbygden til Hüseyin nå.

Det er selvfølgelig de som kun har kjæreste uten å forlove seg eller gifte seg, men da er det skamfylt og det holdes hemmelig. De tar ikke med seg kjæresten hjem til foreldrene og de viser ingen følelser ute på offentlige områder eller foran andre. Selv de som er forlovet eller gift viser ikke følelser offentlig.

Når jeg er i Besni eller Ören for å besøke svigerfamilien min, kysser vi ikke på offentlige plasser hvor vi kan bli sett av andre. Det er respektløst å vise følelser offentlig, ettersom dette er noe som blir sett på som privat. Men siden jeg er utlending  går vi ofte og holder hender. Hadde jeg vært en tyrkisk kvinne, ville jeg nok ikke ønsket det på grunn av at det ikke ville vært sømmelig. Noe jeg da ville ha blitt lært opp til å tenke utifra oppvekst.

 

Om dere har noen spørsmål rundt dette, er det bare til å skrive det i kommentarfeltet og jeg vil lage et nytt innlegg hvor vi svarer på dette.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

4 kommentarer
  1. Syntes egentlig det er koselig måten de gjør det på, men syntes at nordmenn bør være litt mer «tro» med seg selv og at man kan møtes på halvveien og vente lengre med å forlove og gifte seg. Altfor mange som får sjokk når de skal bo sammen og ha en normal hverdag sammen og desverre ender mesteparten opp med å skilles.

  2. Er jo litt koselig å gjøre det slik også da. Og det var jo vår Kristene tro å gifte seg før sex, holde forholdet privat osv før i tiden. Å absolutt en del ting vi burde se tilbake til.
   Men byr det ikke på utrolig mange utfordringer å gifte seg med en annen kultur?? Her diskuterer vi enda etter 10 år sammen om vi skal ha pinnekjøtt eller ribbe til jul, språkbruk og sømmelighet, barneoppdragelse og folkeskikk.. Å vi er bare fra 2 forskjellige steder i nord-Norge…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg