Jeg slutter ikke å skrive om økonomi!

Ja det stemmer, enda et innlegg om økonomi! Noe som tydeligvis irriterer og provoserer noen mennesker og som i tillegg noen synes er veldig upasselig for alderen min å gjøre. Så hva gjør jeg da? Jo jeg skriver om økonomien min!

Gjør jeg det for å provosere, sjokkere eller få flere lesere? Nei, så absolutt ikke. Jeg gjør det fordi det nettopp er slike holdninger som gjør at mange ikke tørr å snakke om økonomi, fortelle at en har det tungt, tørre å spørre om tips og råd, spørre om hjelp og ta tak i problemene sine.

Jeg har flere ganger lest kommentarer om at jeg burde meldt meg på «luksusfellen», at jeg er en perfekt kandidat og at jeg aldri lærer av tidligere erfaringer.

Først og fremst er «luksusfellen» et tv program som er helt fantastisk, ikke bare hjelper det de som er med i programmet, men det hjelper også de som sitter hjemme og ser på programmet. For med åpenhet, tips og råd blir det å spørre om hjelp lettere for de som trenger det.

Så å bruke programmet som noe negativt og dømmende, er utrolig skadelig for hvordan vi påvirker mennesker rundt oss. For det er flere som har det tungt økonomisk enn vi muligens tror. Spesielt de unge har ofte stor inkassogjeld og sliter med å få endene til å møtes (hørte nylig om det på radioen). Og det verste er at de ofte sitter med den bekymringen helt alene og kanskje puffer det under teppet, fordi det er både skamfullt å snakke om og vanskelig å ta tak i.

Derfor synes jeg det er så viktig å snakke om økonomi, prøve å redusere skammen og gjøre det lettere å si «ja, jeg har det veldig tungt økonomisk akkurat nå». For det gjør en absolutt ikke til noe dårligere menneske, mor, datter, søster, far, sønn eller bror om en sliter økonomisk. Og det uavhengig om det er selvforskyldt eller ikke. Det er rett og slett menneskelig og vi bør stå sammen og støtte hverandre opp og frem.

Jeg hadde en ufattelig tung periode for 3 år siden. Hadde svevd på en rosa sky og brukt mye penger over en lengre periode med å reise til Tyrkia til min mann hver eneste måned. Noe som gikk fint en stund, før jeg merket at jeg ikke hadde råd til å betale alle utgiftene mine lengre. Men jeg gjorde ikke noe med det, annet enn å betale alt jeg kunne, bruke mindre penger på andre ting og prøve å komme ut av knipen på egenhånd.

Men jeg kom meg ikke ut av det og skammen jeg følte gjorde meg deprimert. Jeg var gravid, slet med daglig kvalme, var midt oppe i en uenighet på et kurs som jeg senere gikk offentlig med og fikk bevist var svindel, kritikerene mine var ekstra harde og jeg var ekstra følsom og mottagelig. Det var en forferdelig periode av livet mitt og ikke noe jeg ønsker andre skal oppleve.

Men jeg valgte til slutt å ta tak, snakke høyt om det, slutte å skamme meg over det og gå i banken for å spørre om hjelp. For utgiftene mine var alt for høy til at jeg noen sinne ville klare å komme ut av det på egenhånd, og da spesielt ikke i den sinnsstemningen jeg var i.

Etter dette har jeg jobbet konstant med min egen styrke og selvsagt økonomi. Jeg har tyngre perioder og jeg har gode perioder, men jeg tar tak og gjør noe med det hver eneste gang, og det helt uten å måtte slite med følelse av skam eller følelsen av å være mindre verdt eller mindre flink enn andre.

For ingenting går over eller blir bedre uten at vi gjør noe aktivt for at det blir det. Og det er her det er så viktig å snakke åpent om økonomi. For jeg ønsker at alle jeg er glad i skal føle at det er lov å ha vanskelige perioder, at det ikke er unormalt og at det så absolutt ikke gjør de til noen dårligere enn andre. Om det så bare er å få snakket om det, få ut litt frustrasjon og bekymringer, eller om det er for å spørre om tips, råd eller hjelp, så ønsker jeg at de skal kunne gjøre det uten å føle på skam.

Økonomi er “powerful”, og da tenker jeg på at det har mye makt, at det har stor innflytelse og at det har mye kraft. Det berører så utrolig mange og det berører på så forskjellige måter.

Økonomi er ofte årsaken til krangling i samboerforhold og ekteskap, som igjen ofte kan være årsaken til brudd. Økonomi kan være årsaken til at barn ikke får gå på alle aktivitetene som vennene sine. Det kan være grunnen for at noen er deprimerte og i verste fall ikke ønsker å leve mer. Nei, økonomi kan ta så ufattelig mye og etterlate så utrolig lite, og derfor er det så viktig å jobbe mot denne skammen og gi økonomi mindre «power».

Det er vi som skal styre pengene og ikke pengene som skal styre oss. Kontroll er stikkordet og kontroll må en av og til jobbe for. Så jeg vil fortsette å være åpen om min økonomi på både godt og vondt.

Jeg vil vise at selv en på 41 år kan ha det vanskelig, at selv jeg som huseier kan ha økonomiske tunge perioder. Men mest av alt vil jeg vise at jeg tørr å snakke om det, at jeg tørr å dele min bekymring for perioder som kan bli tunge og ikke minst at jeg da forandrer fokus og aktivt jobber for å unngå eller komme meg ut av det.

Slik som nå! Jeg bekymret meg for sommeren og alle utgiftene som ville komme. Men jeg har jobbet steinhard, tatt på meg en ekstra jobb og jobbet både overtid og helligdager på begge plassene. Det resulterte i at jeg nå ikke har bekymringer lengre og kan roe ned på all jobbingen over sommeren og gå mer over til å kun jobbe 100% og ikke risikere å pushe meg selv for hardt over lengre tid.

Og til slutt vil jeg si, vi har lov å være stolt over oss selv når vi oppnår noe en har jobbet hardt for. Så klapp deg selv på skulderen og smil for hvert eneste steg du tar i riktig retning.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – NY INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT metteask – (reklame) NETTBUTIKK HER

 

15 kommentarer
  1. Jeg kjenner at jeg ble veldig nysgjerrig på hvilken relevans som tallet som står i passet er gitt å ha i forhold til blogginnlegg omhandlende økonomi!?? For ung? For gammel? – Og ikke minst begrunnelsen!..

   – Og mens jeg allikevel er her, så kan jeg likså greit legge til en henvisning til de som ikke er interessert i emnet som tas opp, sånn for ‘future reference’, mener jeg:..
   For jeg er heller ikke interessert i alt som legges ut av de jeg følger, -og jeg skal ærlig innrømme at privatøkonomi heller ikke er ‘min greie’, for å si det sånn. MEN om du og jeg ikke ikke er spesielt interessert i det som tas opp, så finnes det andre som er veldig interessert i det respektive emnet, for ikke snakke om hvilken nytteverdi slikt som f.eks råd for sparing har for x-antall mennesker! Dessuten er et og annet innlegg utenfor ens interessefelt strengt tatt ikke for et problem å regne.. For i slike situasjoner, så surfer du bare nemlig videre, for så å komme tilbake for å sjekke om det kan ha blitt gitt ut noe av smak litt seinere. Verre er det faktisk ikke!! 😀 😀 😀

  2. Jeg er veldig glad på dine vegne at du fikk fikset økonomien den gangen. Syns du er en hardtarbeidende jente som står på 100 % for dine og at du er åpen om økonomi også på gode dager er topp <3

  3. Du må bare fortsette å heve deg over ondsinnede kommentarer Mette. Jeg er over 60 år og blir veldig inspirert av deg. Du er et arbeidsjern og har en veldig sunn innstilling til livet. Barna dine er heldige . Klem fra meg <3 <3

   1. Tusen tusen takk Mai ❤️. Så kjekt at du følger meg. Jeg gjør nok en del som andre ikke ville gjort, men jeg lever slik jeg tror er best for barna, mannen og meg 🙂 og vi har et godt liv, noe som jeg synes er det viktigste. Håper alt går bra med deg ❤️ klem tilbake

  4. Heldigvis, det å være åpen om for eksempel psykisk helse eller rusproblemer er ikke lenger så stort tabu. Ved å være åpen om dette vil du få hjelp, sympati og forståelse fra de nærmeste og de aller fleste oppegående mennesker. Og hjelpen er gratis for giver, enten det er fra private eller helsevesenet.

   Når det gjelder å være veldig så åpen om sin dårlige økonomi er det verre. Da nytter det ikke med sympati eller forståelse. Da er det penger som gjelder. Og det er det sikkert ikke de nærmeste eller venner har flust av. Det vil heller gi de nærmeste dårlig samvittighet at de ikke kan hjelpe.

   Det er ikke alle som er så privilegert at de kan jobbe “døgnet rundt”. Eller har en bank å gå til å låne på huset når det kniper.

   Det eneste rådet jeg kan gi er at kroner 67,- pr. dag er kroner 469,- pr uke.. 1876,- pr mnd… 22 512,- pr. år 😉

  5. Fortsett å skrive om det du vil😘 Ikke mange som er ærlige om hverdagens utfordringer 👏 Gleder meg til hver gang det kommer et nytt innlegg, du er en inspirasjon for mange. Og ei super dyktig dame, mamma og kone😘

  6. Jag älskar din ärlighet och att du är rak och rättfram! Vi är många som sliter ekonomiskt och din blogg hjälper iaf mej att se ett ljus i tunneln. ❤️❤️

  7. Amen! Du er ei fantastisk dame Mette 😊 Og fryder meg over å lese bloggen din. Du er ærlig, direkte og skriver ikke om overflatiske ting. Stå på og ikke bry deg om kritikk!

  8. Blogg om det du vil. Du blogger om ting som mange kan kjenne seg igjen i bl.a økonomi. Ikke minst blogger du om det dagligdagse. Du har ikke filter og later om du er noen andre, og bloggen din er 100% en ærlig blogg vil jeg si ❤😊

   Hvis noen ikke liker at du blogger om det får de la være å lese bloggen din! De velger selv om de vil les

   Du har en jobb som er krevende, og dere som jobber innen helse og velferd tjener alt for lite!

   Bloggen er din, og der blogger du om hva du vil 😊

   Ønsker deg en kjempefin lørdagskveld ❤😊

   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg