Kjøre Bergen – Tromsø pga svangerskap

I morgen skal jeg en tur til legen for å blant annet ta en test, slik en alltid må gjøre når en booker time ved graviditet. Videre skal jeg snakke om faren for spontanabort ved nattevakter og hva jeg kan gjøre for å redusere faren. Ønsker nemlig å fortsette med nattarbeid så lenge det lar seg gjøre, med tanke på både lønning og på at jeg da har 1-2 friuker i måneden (turnus). Trenger de friukene for å kunne besøke Hüseyin i Tyrkia nå i svangerskapet.

Videre vil jeg spørre om faren ved å fly i første trimester, ettersom jeg har booket og betalt reise til Tromsø nå 18 oktober. Skal nemlig ned på et blogg kurs og litt festligheter, som har vært planlagt lenge. Men siden jeg da bare er i svangerskapsuke 9, har jeg både blitt tipset om og lest at det er fare for fosteret på grunn av stråling i fly.

Så om jeg ikke kan fly må jeg enten vurdere å avlyse hele turen eller å kjøre oppover med bil. Selve strekningen skal opprinnelig ta ca 1 døgn på normalt føre og på bar veibane. Dermed kan jeg jo regne med ca 4 døgn hver vei nå i oktober, med tanke på mulig glatt føre, kolonne kjøring og stengte fjelloverganger. Ikke minst så ville jeg, med min flaks, helt sikkert oppleve at en av (eller begge) dysene gikk i stykker på veien.

I tillegg tenker jeg å undersøke viktigheten med tidlig ultralyd på grunn av alder. Jeg er jo ikke fylt 40 år enda, så om det ikke er behov for en tidlig ultralyd, så tenker jeg å avvente til den ordinære.

Skal også informe henne om at jeg ønsker å føde hjemme, slik at det blir notert i papirene mine.

Tror det vil gjøre graviditen mye mer virkelig for meg når jeg sitter der med legen og snakker om alt dette . Jeg er nemlig en av de som bortimot aldri går til legen og sist gang jeg var der, var når Amalie var gravid og når jeg selv var gravid for ca 8 år siden.

 

-Mette

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

 

13 kommentarer
  1. Kjære vene, hvor har du “vært” som tror at det er farlig å fly. Det må da være en større påkjenning å kjøre så langt og spesielt når du har en upålitelig bil. Gled deg over barnet i magen og ta naturlig hensyn du, så går det nok bra.

   1. Om hvor jeg har “vært”? 😅

    Jeg ble først tipset om det fra flere og så Google jeg det. På nettet fant jeg blant annet et svar fra “lommelegen” om at strålingen fra fly kan være skadelig på embryoet i første trimester og det ble anbefalt å vente til 2 trimester.

  2. Jeg ville undersøkt muligheten for å få svangerskapspenger om det er fare for fostret.. ikke vits i å utsette seg for noe!

   1. Hva er svangerskapspenger? Du mener å slutte å jobbe? Har ikke lyst å slutte å jobbe, så skal gjøre mitt beste for å kunne leve som normalt. Bergen kommune setter meg nok bare over på dag, om det skulle vært for risikofylt med nattevakt 😊

  3. Hvem har innbilt deg at det kun tar en døgn å kjøre til Tromsø? Sjekk antall mil, du

   Tror du at du kan kjøre bil et døgn strekk.

   1. Det er det Google maps som har gjort 😅 Den regner fra A til B uten stopp og derfor la jeg på 3 døgn til, med tanke på både stopp, føre osv osv…

  4. Det er ikke farlig å fly når man er gravid så tidlig. Det er en mye større påkjenning for deg å skulle kjøre så langt. Og din kropp pleier jo den lille.. for øvrig har jeg aldri vært hos lege i mine svangerskap før etter uke 12, pga den ene blodprøven må tas etter passert uke 12. Kan vel ikke gjøre så mye annet enn å prate med legen når du er så tidlig som nå. Ønsker deg lykke til 😊

  5. Risikosvangerskap på grunn av alder gjør at du neppe vil få føde hjemme, så ikke gjør deg opp for høye forventninger om akkurat det.

  6. Jeg har heller aldri hørt om at det er farlig å fly. Jeg var selv til Bulgaria med spire i magen. Men jeg tror nok det er stor forskjell på å fly 2 timer til Tromsø og et døgn til Asia liksom. Men snakk med legen om det så du føler deg selv trygg.

   1. Funnet på nettet, skrevet av jordmor:

    På grunn av risikoen for fosterskader pga. kosmisk stråling under flyreiser er det så langt vanskelig å komme med gode anbefalinger. Den mest sensible perioden for strålepåvirkning av fosteret er fra 8.-14. svangerskapsuke. I denne perioden utvikler både hjernen og nervesystemet seg hos fosteret. Stråledosen er avhengig av flyhøyden og flytiden.

    Men jeg skal høre med legen i morgen 🙂

    1. Ville spurt en gynekolog eller fertilitetslege som har spesialisert seg på graviditet og ikke en fastlege som er spesialist i almennmedisin

Siste innlegg