Oppdatering graviditet og fødsel i Corona tiden.

I dag var vi tidlig ute for å levere min sønn til faren. Han skulle egentlig til faren i går kveld, men vi utsatte det til i dag morges da vi ville ha litt mer tid sammen. For nå som fødselen kan begynne når som helst og siden vi ikke helt vet hva som skjer, så må vi være forberedt på at jeg kan risikere å være innlagt alt fra dager til uker.

Det gikk forresten veldig fint på legekontoret i går. Urinen hadde ingen utslag, hemoglobin i blodet var fint (jern) og vekten viste 1 kilo opp fra sist gang. I tillegg var blodtrykket og pulsen min fin og babyen sin hjerterytme var helt normal. Hodet til babyen har mest sannsynlig festet seg og alt er klart til fødsel. Så nå er det ingenting annet å gjøre enn å vente på rier..

Har fått time på sykehuset til overtids vurdering den 29 mai, som er 9 dager over termin. Så om jeg ikke har født til da, kan det være at det blir igangsettelse.

Det har vært noen leserene som har tipset meg om at en ikke kan gå på overtid etter fylte 38 år. Men det jeg blir fortalt av legen min og av sykehuset her i Bergen, er at dette er en vurdering utifra morens helse og hvordan svangerskapet har vært. Selv blir jeg 40 år nå i slutten på mai, men blitt vurdert til å fint kunne gå på overtid da det er ønskelig at fødselen starter naturlig. Så mulig det er forskjell fra sted til sted?

I dag er jeg 40 uker og 4 dager gravid og er én dag på overtid. Så i de neste 8 dagene vil jeg prøve ut litt forskjellige kjerringråd for å prøve å sette fødselen i gang og ellers bare vente og håpe det vil starte av seg selv.

Ringte til føden i går for å få litt informasjon om hvordan de gjør det med tanke på Corona. Tenkte det var greit å planlegge litt og ikke bare ta alt på sparken.

Slik er reglene på kvinneklinikken i Bergen:

 • Barnefar kan kun være med fra aktiv fødsel. Det vil si fra ca 4 cm åpning og ikke tidligere. Usikker på hvordan dette blir kontrollert. Må jeg først gå inn alene mens han venter utenfor til de har målt hvor stor åpning jeg har!? Hmmm…
 • Far kan være med fra aktiv fødsel og frem til barnet er født. Vil tro de gir oss 1 – 2 timer sammen som familie etter fødsel før Hüseyin må dra fra oss.
 • Kun mor får mat på sykehuset. Far må ta med egen mat.
 • Kun mor og barn får være på barsel. Far må reise hjem etter at barnet er født.
 • Skjer det komplikasjoner enten med mor eller barn blir oppholdet forlenget og far kan ikke være tilstede.
 • Ved overtids kontroll, ultralyd og annen kontroll på sykehuset kan ikke barnefar være med. Det vil si at om jeg blir satt i gang, så får han ikke komme til sykehuset før jeg er i aktiv fødsel.

Vi forstår og respekterer dette begge to, men synes alikevel det er utrolig kjedelig. Ikke minst gir det oss og vår situasjon store utfordringer som vi må prøve å finne løsninger på.

Hüseyin har ikke sertifikat og er derfor avhengig av buss eller å bli kjørt av andre. Vi har ikke mange å spørre og siden det kan være midt på natten, så kan alt bli veldig vanskelig. Om jeg må på sykehuset om natten, er det nok taxi vi ender opp med å ta og på dagtid må det enten bli min mor eller bestefar. Hüseyin må så sikkert vente utenfor til de har målt hvor stor åpning jeg har og så kan han komme inn.

Etter fødsel har vi nå planlagt at Hüseyin må ta buss og bybane for å komme seg hjem alene. Så dagen i dag har blitt brukt på å kjøre den samme ruten han må ta alene. Vi har altså gått igjennom hvor han må gå til fots fra sykehuset og ned til busstoppet. Hvor han må av fra bussen og inn på bybanen og deretter inn på enda en buss. Det blir litt styr for han med to busser og en bybane, men nå vet han iallefall hvor han skal på og hvor han skal av. I tillegg har vi kjøpt kontantkort sånn at vi kan få tak i hverandre her i Norge.

Vi har også bestemt oss for at Amalie bor i leiligheten sin i den perioden jeg er på sykehuset. Det er det som er mest behagelig for de begge to, da det hadde vært rart for de begge å bo sammen her i huset uten meg.

Ellers bare krysser vi fingrene hardt for at jeg føder snart og kan komme hjem etter ett par dager, da Hüseyin tross alt har retur billett til Tyrkia om kun 3 uker. Tenk hvor forferdelig det blir om han Ikke får sett meg eller barnet sitt noe mer etter fødsel, må bo alene i ett par uker og deretter bare reise hjem uten å kunne få se oss på en veldig lang tid. Det hadde vært et mareritt vi håper å unngå.

Gir dere en ny oppdatering i morgen.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

 

18 kommentarer
  1. Jeg ønsker deg/dere lykke til med fødselen! Tenk at dere snart skal få møte dette unike, lille, nye mennesket😍 Det blir flott og spennende🥰 Jeg ønsker dere alt godt.

  2. Til dere som lurer på svangerskapslengden: Det fins (merkelig nok) to skoler her til lands – den ene sier at et svangerskap varer i 40 uker og 3 dager, mens den andre sier 40 uker og 2 dager. Hva du får oppgitt, avhenger av hvilken lege/sykehus du hører til.
   Når det gjelder koronaregler, har hvert helseforetak sine egne regler, og de praktiseres gjerne strengest ved de største sykehusene etter hva jeg har forstått. Bloggeren bak Småbarnsforeldre fødte nylig på Ahus og møtte de samme strenge reglene som Mette gjør nå, men jeg har f.eks. hørt at lokalsykehuset på Namsos ikke er like strenge på det.
   På Ullevål sykehus lar de ikke gravide over 40 gå mer enn 1 uke over tiden. Tror dette praktiseres ulikt fra sykehus til sykehus, men jeg har faktisk hørt at det nylig er kommet nye retningslinjer for hele landet som sier at ingen (uansett alder) bør gå lenger enn 1 uke over termin (i motsetning til 2 uker som tidligere var maksgrensen for alle gravide). Risikoen for bl.a. morkakesvikt og for stor baby som kan bli sittende fast med skulderen under fødsel, øker nemlig om man går for lenge over tiden. Samtidig er det større risiko for komplikasjoner under fødsel ved igangsettelse, så det beste er om den starter i tide av seg selv.

   Men siden barnet ditt uansett ikke vil være prematurt, er sjansen for langt sykehusopphold heldigvis svært liten <3 Masse lykke til!!

  3. Jeg fødte i mars.
   Gikk inn alene med rier, mens mannen ventet utenfor sykehuset i 5 timer til jeg hadde 4cm og kunne ringe han 🙂

  4. Lykke til , følger spent med. Håper dere får mest mulig tid sammen før han må dra tilbake. Synes ikke noe om at gravide må gå for mange dager over..ville forlangt igangsettelse om det ikke skjer noe snart….faktisk også med tanke på at Hussein må dra om 3 uker..

  5. Hei Mette. Ikke ta dette som kritikk. Jeg bare lurer . Hvorfor føler ikke datteren din seg trygg på å bo med din mann når du ikke er tilstedet ? Hva er tanken hennes? Huseiyn er jo tross alt mannen din. Syntes det bare var litt rart

   1. Hun føler seg ikke utrygg. Ukomfortabel er noe annet enn utrygg, bare sånn at det er sagt 😊. Min datter er sjenert og trenger tid for å føle seg komfortabel. Jeg synes absolutt ikke det er rart og forstår alle involverte.

  6. Ja eg vet du er 40+4 men eg får det ikke til å bli 1 dag på overtid men 2.. siden ett svangerskap varer i 40 uker og 2 dager. Ikke 3 🙂

   For nå som fødselen kan begynne når som helst og siden vi ikke helt vet hva som skjer, så må vi være forberedt på at jeg kan risikere å være innlagt alt fra dager til uker. (Skriver du..)
   Derfor lurte eg på om det var noe som indikerte at det blir sånn..

   Masse lykke til Uansett ❤

   1. Går bare ut ifra den terminen jeg har fått på ultralyd og det som står på nhi.no sine sider utifra termin. Mest sannsynlig går fødselen helt greit og jeg er hjemme etter noen dager. Men med tanke på vår situasjon erdet lurt å tenke ut en plan for om det skulle tatt lengre tid.

  7. Syns det er rart at de gjør det så forskjellig. En venninne fødte for en uke siden og mannen fikk bo der under hele perioden hun var innlagt. Han fikk også spise der..

  8. Masse lykke til Mette og Hüseyin. Jeg har tenkt på dere og håper fødselen starter snart så Hüseyin får bli litt kjent med babyen før han må reise.

  9. 2 spm!

   Nr 1 : er ikke ett svangerskap fullgått ved 40 uker og 2 dager? 40+2 er vel termin?

   Nr 2: hvorfor er du forberedt på å være innlagt i ukesvis?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg