Slik blir vårt Tyrkiske bryllup

I Tyrkia er det mange bryllups tradisjoner og hvert sted har forskjellige små ting de holder fast på. Ofte er det mer modernisert i de større byene og mer tradisjonelt i bygdene. Men det kan variere veldig og de fleste av de gamle tradisjonene er nok godt utvannet de aller fleste steder.

Jeg skal jo gifte meg i en liten bygd langt ute på landet, så tradisjonene her, er ikke likt til hvordan de har det i byene. Har søkt en del på google etter hva som er mest vanlig, men har også spurt Huseyin om å gi meg en oversikt på hva som kommer til å skje i vårt bryllup. Først var vi nemlig enige om at han skulle ordne alt og jeg skulle få det som en slags overraskelse underveis. Men hvor nærmere datoen jeg kommer, jo mer ønsker jeg å vite!

 

Det er vanlig å feire i 3 dager når noen gifter seg i Tyrkia. Feiringen er som sagt forskjellig fra hvor en befinner seg i Tyrkia. Men jeg har klart å finne frem de tradisjonene som er mest vanlig.

DAG 1
På den første dagen blir seremonien satt i gang med å sette et tyrkisk flagg midt i feiringsområdet, slik at alle får vite at festligheter snart begynner. På denne tiden, både hjemme hos bruden og hjemme hos brudgommen vil feiringen starte. Gjestene går hjem til den familien de tilhører. Her vil de både synge, danse og spise masse god mat. Noen ganger vil gjestene besøke den andre familien for å introdusere seg selv.

 

DAG 2.

Når den andre dagen begynner, er det en spesiell seremoni om natten kalt brudens Kina Gecesi . Dette er i hovedsak likt det vi ville kalt utdrikningslag. Kvinner i alle aldre på begge sider av familien samles sammen i bruden sine foreldres hus. I noen regioner vil brudgommen ha en lignende seremoni, men det er ikke like vanlig. Bruden blir vanligvis dekorert med Henna på hendene og føttene, og det er sang, dans og mer typiske festaktiviteter.

 

DAG 3.

På den tredje dagen, som er bryllupsdagen , kalles seremonien flere forskjellige ting, men oversetter vanligvis til «Hent bruden!» Da er det vanlig å hente bruden og bringe henne til brudgommen hus mens de danser til musikk i gatene. Det kan virke litt som en parade. I huset møtes bruden av sin nye svigermor, og hun får en velkomstgave og ledes deretter av brudgommen inn i huset. Vanligvis vil mannen bli tatt bort for å bli renset for en tur til moskeen for bønn, og han vil etterpå bli tatt til stedet der en predikant vil gjennomføre ekteskapseremoni på begge.  Deretter vil festen begynne.

Men som jeg skrev, er det forskjellige tradisjoner i de ulike byene og landsbygdene. Og i landsbygden til Huseyin er det ikke vanlig å feire i tre dager, slik jeg skrev over her. Her er det nemlig vanlig å feire i to dager og det er det vi kommer til å gjøre.

 

DETTE BLIR VÅRT BRYLLUP:

1 uke før bryllupet, blir det satt opp flagg i hjemmene til brudeparet for å vise at det er her brudeparets hjem er. I vårt tilfelle er det bare ett tyrkisk hjem som kommer til å flagge. Men vurderer å sette ut mitt eget flagg her hjemme for å feire det litt selv.

 

DAG 1

Dette er dagen før bryllupet og alle kvinnene i brudens og brudgommens sin familie samles hjemme i brudens hus, sammen med bruden og brudgommen.  Bruden vil være kledd i en rød eller rosa kjole mens brudgommen kan velge hvilken farge og type klær han har på. Moren til bruden vil så male henna-maling på hendene til både bruden og brudgommen. Det er da forventet at bruden gråter da dette er siste natten bruden skal være hjemme med foreldrene sine, før hun flytter hjemmefra og blir kone.

VÅRT BRYLLUP, DAG 1:

I vår situasjon har vi jo ikke mitt hjem å reise til, ettersom jeg bor i Norge. Jeg har heller ikke med meg familien min, slik at vi kan samles. Så vi kommer nok til å samles i Huseyin sitt hus med kvinnene i hans familie, i tillegg vil kanskje kvinnelige venner og naboer av familien hans komme. Meg og Huseyin vil nok bli malt med henna-maling av moren eller søsteren hans, siden min mor ikke er der. Vi har snakket litt om at jeg skal ha på meg en rød eller rosa kjole. Så nå er jeg litt på nett for å se om jeg finner en kjole jeg både liker og som ikke viser for mye hud. For å si det mildt, så angrer jeg sterkt på at jeg kjøpte 3 brudekjoler, nå som jeg må bruke penger på enda en ny kjole.

 

DAG 2 BRYLLUPET

Dette er selve bryllupsdagen og vanligvis går bruden til en kvinnelig frisørsalong og brudgommen går til en frisørsalong for menn. Deretter går de sammen til brudens hus og klemmer familien hennes. Foreldrene hennes vil så sette et rødt bånd rundt brudens midje før hun forlater foreldrenes hjem. Det å binde et rødt bånd på den hvite kjole, gjør at hun ser ut som en gave-eske som hennes kommende ektemann skal få åpne på bryllupsnatten! Men tidligere ble dette røde båndet brukt som et tegn på jomfruelighet, noe som forklarer hvorfor mange moderne bruder nekter å utføre denne tradisjonen i dag. Brudens far og eldste storebror vil knyte av og på dette båndet tre ganger, før det er klart. Deretter vil bruden og brudgommen sammen dra til stedet hvor bryllupet holdes. Under bryllupet vil brudeparet sitte ved ett eget bord eller ett bord som er litt mer pyntet enn resten. Her vil de sitte å se på familien rundt bordet sitt, uten å være med å danse. Dette for at de skal bli tatt bilder av og at gjester kan komme opp å gratulere de med bryllupet. Om kvelden vil gjestene gi smykker og gull til brudeparet som bryllupsgaver. Middagen vil bli servert og etter maten vil brudeparet danse sammen til utvalgt musikk, samtidig som det vil være fyrverkeri på himmelen og bakken. Til slutt vil de sammen gå til ett spesielt rom som er forberedt brudeparet.

Innpakning av et rødt bånd aroun brudens midje

 

VÅRT BRYLLUP, DAG 2:

I vårt bryllup blir selve festen slik som tradisjonen er, men det i forkant blir litt annerledes, da jeg ikke er jomfru og siden jeg ikke har med familien min. Først og fremst ønsker jeg å ordne mitt eget hår, både for å spare penger, men og for å slippe den stressfaktoren med å dra til en frisørsalong alene, hvor ingen snakker engelsk. Så Huseyin drar til frisøren dagen før bryllupet, mens jeg venter hjemme. Kommer heller ikke til å ha noe rødt belte rundt kjolen da jeg ikke er jomfru og siden min far ikke er der for å binde det på meg. Skulle familien til Huseyin likevel ønske at jeg tar det på meg, så gjør jeg så klart det.

 

5 kommentarer

Vi benytter nå Facebook som kommentarfelt, men du vil fortsatt kunne se tidligere kommentarer.

Siste innlegg