Slik er Hüseyin sin hjembygd i Tyrkia!

Min mann Hüseyin er oppvokst i en liten bygd i Tyrkia som heter Ören. Dette er en landsbygd som ligger langt inn i landet, borte fra sjøen og turismen.

En sjarmerende bygd midt i storslått natur som fokuserer på jordbruk, dyrehold og jakt. Hvor dagene er like og årstidene veldig varierende. Her er det altså ekstremt varmt på sommeren og det kan gå helt ned i minus grader på vinteren.

 

Husene er laget av stein, sement eller leire og bygges med flatt tak og mobile vedovner på innsiden med uttak for røyk i vegg. Air-condition er montert i noen hus, men flertallet lever uten mulighet for avkjøling.

Hvert hus har hage, men mange har i tillegg kjøpt store områder litt utenfor bygden hvor de blant annet dyrker linser, kikerter, hvete, bygg, mais, vannmelon, melon og druer.

På innsiden av husene er veggene ofte malt med sterke pastell farger, fargerike tepper med mye mønstre lag på lag oppå betonggulvet og med sitteputer fordelt langs veggene. Ofte er fellesrommet både oppholdsrom og soveplass til husstanden om de er stor familie og få rom. Om vinteren er det blant annet lettere, mer praktisk og billigere å kun holde varmen i ett rom.

Vedovnen plasseres midt i rommet når årstiden blir kald og fyres opp med ved hentet fra naturen. Den er stor, dominerende og gir en god varme i tillegg til lukten av bål og til tider et litt røykfullt rom. Formen på vedovnen er perfekt til å sette tekannen på og få laget nytrukket te flere ganger for dagen. Møbler er det sjeldent de kjøper inn, da de er både vant og trives med å sitte og sove på gulvet.

Om vinteren lever de stort sett inne i husene og fokuserer på familiehygge og på å både få og gå på besøk til naboer. Da samles de alle i fellesrommet som har fyr i ovnen og drikker te, spiser mat, prater, ser på tv, trykker på mobilen og koser seg.

Gjester er alltid velkommen og naboer blir alltid servert te og kaker når de kommer på besøk. Gjester som har reist lang får i tillegg til te og kaker også spise måltidene sammen med vertskapet. Et besøk planlegges ikke og blir tatt på sparken uten å spørre i forkant. De blir uansett tatt imot med åpne armer og kan selvsagt overnatte om de ønsker det. Hvor lenge de vil være på besøk er opp til gjestene og det stilles aldri spørsmål om hvor mange dager de ønsker å overnatte.

Maten kjøpes ikke daglig eller ukentlig, men årlig. Da kjøper de ett års forbruk av ris, bønner, potet, hvitløk og løk. Kjøtt som kylling og sau blir enten kjøpt i butikk eller slaktes for anledningen. Grønnsaker med kortere holdbarhet blir ofte laget paste av eller syltes. Ferske grønnsaker kjøpes ved behov eller hentet fra hagen når det er tid for høsting.

Det spises stort sett lite av ku og sau. Ku er kjempe dyrt og blir kun slaktet når den snart skal dø av naturlige årsaker eller ved religion (ofring). Sau blir ofte spist ved spesielle anledninger og servert til gjester de ønsker å gi litt ekstra. Det vil si at en familie ofte spiser ku og sau kun ett par ganger i året. Fisk spises cirka en gang i måneden, mens kylling er det kjøttet som spises mest.

Det spises stort sett 3-4 måltider i uken med kylling og de resterende dagene er vegetariske middager. Variasjonen på rettene varierer så klart fra familie til familie, men det blir ofte den samme type gryte eller suppe som blir servert.

Om sommeren er det veldig varmt og gradene kan ofte passere 40 grader. Naturen går da fra å være grønn og frodig om våren, til å bli gul, brun og tørr om sommeren. Både våren, sommeren og høsten vil største delen av døgnet bli brukt ute og på de varmeste månedene vil taket bli brukt som sove område. For når solen går ned og mørket kommer, blir natten behagelig avkjølt og luften frisk. Da ligger de på ull fra sauene som er lagt inn i dynetrekk. Hüseyin sier det ikke er for hardt og ikke for mykt.

Er det noe jeg angrer på jeg ikke fikk oppleve før jeg fikk lillejenta, så er det å sove på taket, under myggnetting og se på stjernene og høre på naturen og dyrene.

Det er noe helt unikt og fantastisk å være i denne bygden synes jeg. Det er så stille, rolig, fredelig og gjestfritt. Du føler at du lever på en helt annen måte enn vårt hektiske liv her i Norge.

 

Neste innlegg vil være om hva Hüseyin synes om Norge og om mitt hjem. Spesielt gøy blir det å skrive om hva han sammenlignet hjemmet mitt med.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

9 kommentarer
  1. Å ligge på taket, se opp på det uendelig verdensrom, tenke, filosofere , vakkert. I vår egen hage, der vår tilvante norske komfort, er bare noen skritt unna🙂

  2. Dette innlegget var veldig kjekt å lese, spennende og høre om en annen kultur, tommel opp for ett veldig bra skrevet og interessant innlegg, vil gjerne lese flere slike innlegg 😃

  3. Så kjekt å lese. Føler en ro liksom når jeg leser og ser på bildene. Sikkert strevsomt for dem til tider, men likevel så enkelt. Jeg kunne nok aldri ha tilpassa meg deres tilværelse, men spennende å se og oppleve. Sikkert godt å komme vekk fra larm og støy. Nydelige bilder du har tatt derfra.

   Hvordan er det å alltid sitte på gulvet? Det begynner jeg å bli for gammel til haha! Klarer de gamle lett å reise seg? Merkelig spørsmål sikkert,.men de er sikkert ikke så “stive” i kroppen som meg/oss 😅🧐🤪

   Jeg har vært i Tyrkia som turist x mange. Kun på typiske turistplasser, aller mest i Oba. Noe jeg alltid må er å dra opp til dim chey (skrives ikke sånn -jeg vet, men du forstår sikkert😅). Så herlig og rolig å sitte der ved/i vannet å drikke og spise samt se og høre roen. Nytelse! Der må vi også sitte på gulv/puter, men det er jo litt av sjarmen😃

   Koselig innlegg dette Mette.
   Fin onsdagkveld til deg.

  4. Dette var veldig spennende lesning, har aldri vært i Tyrkia og uansett er nok ikke dette du forteller noe som man vil oppleve som turist. Tror at det ville vært umulig for meg å tilpasse meg en slikt liv utenom på besøk etter å ha hatt alle de goder jeg opplever å ha i Norge og dessuten et aktivt liv med jobb og større personlig frihet. Selv om jeg har både mann og barn og de kommer først for meg som for de fleste andre mødre så kunne jeg ikke tenkt meg et liv som du beskriver selv om min mann var tyrkisk ( da måtte han gått med på å bo i Norge). Dere kommer virkelig fra to ulike ‘verdener’! Gleder meg til å høre om hans opplevelse da han kom til deg. Tror du han kan bli fornøyd med å bo i Norge eller vil han savne for mye det han kommer fra…Det må nok prøves før han vet, men håper jo at det er mulig, for du kan jo ikke flytte dit, uansett har du jo de to andre barna dine i Norge. All mulig lykke til<3

Siste innlegg