Svar på tidlig ultralyd. Risikovurdering

Beklager for at jeg oppdaterer dere så seint, men jeg var nødt til å få litt søvn før jeg skal på nattevakt igjen i natt.

Var nemlig på tidlig ultralyd etter nattevakten i dag og kom meg ikke i seng før bare ett par timer siden.

Husker forresten da jeg var med Amalie på en av mange kontroller, da hun var gravid med tvillingene. Da var det nemlig en jordmor som sa “Det er så mye lettere når den gravide er ung. Fordi jo eldre kvinnen er, jo mer bekymrer de seg, jo mer spør de og jo flere kriterier på hvordan fødselen skal være, har de”.

Nå er jeg en 39 år gammel gravid kvinne, og har aldri vært så stresset og bekymret i et svangerskap, som jeg er nå! Så det ligger nok mye sannhet i det den jordmoren sa den gangen.

Jeg har bekymret meg for at det var noe gale på grunn av at jeg har hatt blødninger flere ganger, jeg har bekymret meg for at fosteret ikke levde, at det var kromosomfeil, at det var ytre skader og jeg har bekymret meg for at det var flere enn en baby.

Så da jeg dukket opp til ultralyd i dag, alene. Ettersom min datter ikke fikk vært med som avtalt. Var jeg veldig redd for å få en negativ beskjed, som jeg da måtte takle helt alene og senere ringe til Hüseyin å fortelle. Det ville nemlig knust hjerte hans å få en slik beskjed.

Jeg fortalte jordmoren om blødningene, ga personalia, svarte at jeg ikke røykte, drakk eller tok medisiner og hvor mange barn jeg hadde fra før. Deretter var det rett opp på benken for å undersøke med ultralyd. “Vi får nå først og fremst se om det lever”, sa jordmoren da jeg dro opp genseren slik at magen ble synlig.

Fikk geleen på magen og hun startet med det samme.

Det tok meg kun ett par sekunder å se at det kun var én baby, som gjorde at jeg slappet litt mer av. Deretter kom hun bedre til og jeg kunne se hjerte slå… “Det er én baby og den lever”, sa jeg høyt og prøvde å la være å gråte. Jordmoren bekreftet det rolig og startet å måle lengden på babyen min.

Jeg bærer altså på ett barn som lever og er i riktig størrelse utifra antall uker. Noe mer er det ikke mulig å se nå på denne tidlige ultralyden, fordi barnet enda er for lite.

Etterpå tok jeg blodprøve som skal sendes videre for utredning av prosentandelen av risiko med å få barn med kromosomfeil. Deretter kommer jeg tilbake for ultralyd alt om 2 uker og får svar på hvor høy risiko jeg har utifra beregningene og hvordan det da ser ut på ultralyd.

Der vil jeg få en prosentandel på foreksempel 1/200 og vi ser da om det er behov for å bli henvist videre for nærmere undersøkelser. Hun gjentok flere ganger at kvinner i min alder (under 40/45 år) stort sett får friske barn, men at alle over 38 år får dette tilbudet.

Det første jeg gjorde var å filme ultralyd bilde og sende det til Hüseyin, med beskjeden om at det kun var ett barn og at hjertet slo. Han hadde håpet å få vite om det var friskt eller ikke, men forstod at det var for tidlig og at vi vil få vite det om 2 uker. Deretter sendte jeg bilde til Amalie, før jeg kjørte hjem og ringte til Hüseyin på FaceTime.

Nå informerer jeg altså dere og er veldig, VELDIG takknemlig for at jeg kan komme med positiv tilbakemelding på hvordan det gikk i dag. Har vært så redd og laget så mange vonde tanker i mitt eget hode. Men nå skal jeg bli flinkere å ta det som det kommer og ikke tenke for mye.

Jeg er gravid med ett barn som lever og er 9 uker og 4 dager på vei ❤️. Så nå krysser jeg bare fingrene for at barnet utvikler seg normalt og at utregningene gir meg en god prosentandel på å få et friskt barn.

 

-Mette

 

 

FACEBOOK HER – INSTAGRAM HER –  SNAPCHAT mette.ask

 

 

30 kommentarer

Vi benytter nå Facebook som kommentarfelt, men du vil fortsatt kunne se tidligere kommentarer.

Siste innlegg